новини

Все що ви хотіли знати про практичну підготовку офіцерів запасу в навчальному центрі Академії (відео)

12.07.2019 17:21

На базі навчального центру Національної академії Нацгвардії тривають польові збори зі студентами, що навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу. 207 студентів в польових умовах опановують військову справу,серед них 40 дівчат. Тут вони мають здобути практичні навички з військових та спеціальних дисциплін: загальної тактики, тактичної та вогневої підготовки, водіння та експлуатації бойових та спеціальних машин, РХБ захисту, військового зв’язку.

До занять з вогневої підготовки, що проходять на військовому стрільбищі, приділяють особливу увагу. Студенти виконують нормативи та ведуть практичну стрільбу з більшості видів озброєння, що знаходяться на озброєнні у Нацгвардії.

Студентка Анастасія Жарова розповідає, що стріляти вона навчилася доволі давно - до цього дівчина тримала зброю на шкільних заняттях із захисту Вітчизни, відвідувала стрілецький тир та виїжджала та стрільбище на першому році навчання. «На полігоні стріляти цікавіше. Тут усе по-іншому. Викладачі все роз’яснили, а патронів – цілий магазин! І коли відстріляла своє, захотілося ще. Під час таких занять починаю більше розуміти, що я дійсно обрала гідну сферу навчання. В майбутньому хочу реалізуватися у силових структурах України», - розповідає Анастасія.

«Два роки теоретичних навчань на кафедрі, підкріплених нинішнім польовими зборами - непогана школа для майбутніх офіцерів запасу. Сьогодні на стрільбищі юнаки та дівчата виконували вправи стрільб з РПК, АКМ та СГД, а це потребує досконалої підготовки. Ми приділяємо увагу на заняттях кожній дрібниці – починаючи від положення тіла при стрільбі і до найменшого руху пальцем. В цілому, результатами підготовки і стрільби я задоволений», - підсумував завідувач кафедри підготовки офіцерів запасу Ігор Радченко.

 На тактичному полі навчального центру Академії, майбутні офіцери запасу спробували свої сили в наступальному бою, відпрацьовуючи навчальну програму загальної тактики.На різних штучно створених перешкодах студенти вивчали, як долати мінно-вибухові загородження, розгортання з передбойового в бойовий порядок та дії механізованого взводу в наступальному бою.

«Під час тактичних занять, основне завдання – навчати студентів елементів, що відпрацьовуються під час наступального бою. Це висування у бойову лінію, пересування двійками та трійками, - зазначив полковник запасу Микола Новіков. – Видно, що вони прагнуть досконалості, і не лише у тактиці, а й в інших предметах».

Кожен студент військової кафедри після дворічної підготовки, відпрацьовував водіння броньованої техніки на базі БТР – 4Е та БТР – 80. Під керівництвом інструкторів з водіння.Студенти з інтересом і завзятістю підходять до питань, що відпрацьовуються. Кажуть, що з усією серйозністю усвідомлюють, що набуті навички в будь-який час зможуть стати в нагоді. «Ми повністю відпрацьовуємо всі елементи із великим бажанням. Адже всі ми самостійно обрали майбутню професію і розуміємо, що все, чого нас навчать тут, може знадобиться у подальшій службі», – ділиться своїми думками студент Олександр Новохацький.

Навчання на військовій кафедрі дає студенту не тільки додаткові знання та навички, необхідні майбутньому офіцеру запасу або державному службовцю, але й дозволяє покращити свою професійну підготовку як цивільного фахівця. Військові дисципліни допомагають студентам більш чітко усвідомити порядок дій у складних професійних ситуаціях, пов’язаних з ризиком для життя, здоров’я, а ряд військових дисциплін, що мають експлуатаційну спрямованість – закріпити і розширити знання та навички, отримані на цивільних кафедрах. Здобуті на військовій кафедрі навички дозволяють розвинути в собі організаторські здібності, що є важливим чинником в подальшому працевлаштуванні.

Підсумком проходження навчальної програми військової кафедри є підсумкова атестація. У разі успішної здачі іспиту  студенти складають військову присягу на вірність українському народові і одержують звання молодшого лейтенанту запасу. Надалі випускник Академії може зробити кар’єру у будь-якій силовій структурі України: Національній гвардії України, МВС, СБУ, прокуратурі або Збройних силах України.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації  НА НГУ