новини

Вступ до Академії Національної гвардії України – нелегкий, але переконливий шлях до успіху

16.07.2019 14:17

Для абітурієнтів Національної академії Національної гвардії України розпочався нелегкий і водночас відповідальний момент - вступна кампанія, адже щоб стати курсантом доведеться докласти максимум зусиль.

Щорічно до Академії Нацгвардії вступає 415 осіб із числа військовослужбовців Національної гвардії України та цивільної молоді. У відсотковому співвідношенні 60% і 40%. Середній вік абітурієнтів серед цивільної молоді становить 17-18 років, а серед військовослужбовців 20-27 років. Варто зазначити, що курсанти здобувають освіту виключно за кошти державного бюджету. Навчання триває протягом 4-х та 5-ти років, а після його завершення курсанти отримують звання лейтенанта та проходять службу у військових частинах Національної гвардії України.

«Національна академія Національної гвардії України – це заклад військового спрямування, який з кожним днем вдосконалює свою роботу відповідно до сучасних стандартів, - зазначив начальник відділення організації заочного та дистанційного навчання підполковник Євген Денисенко. – Ми цінуємо кожного абітурієнта, який обрав Академію задля побудови успішної військової кар`єри».

Для вступу в Академію кандидати з числа цивільної молоді повинні надати свідоцтво про середню освіту та сертифікат про проходження ЗНО, а військові абітурієнти складають вступні іспити в Академії. Для обох категорій вступників обов`язковим є іспит із фізичної підготовки, проходження медичної комісії та професійно-психологічного відбору.

«Після 9-го класу я вступив до Криворізького військового ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, який закінчив і мій брат. Вирішив й надалі піти по стопам брата, який був випускником командно-штабного факультету групи спецназу. Саме брат розповів мені про переваги військової служби, - розповів абітурієнт Костянтин Гавриленко. – Підвищені вимоги під час складання іспитів для майбутніх спецназівців мене не лякають, адже я тривалий час готувався до них, тож у своїх силах впевнений».

Стосовно іспиту з фізичної підготовки, то одними із основних завдань, які стоять перед кандидатами на навчання під час здачі іспиту є демонстрація сили, спритності та витривалості. Іспит включає в себе комплексно-силову вправу, забіг на 100 метрів і крос на один кілометр.

Для вступників іспит є надзвичайно важливим, адже може вплинути на підсумковий бал та загальний рейтинг кандидатів, тож майбутні курсанти викладаються на повну. Серед них і Діана Винник. Дівчина вже має досягнення в спорті, а саме у волейболі. Діана зізнається, що про вступ до Академії мріяла вже протягом двох років, адже ставши курсантом матиме можливість не тільки навчатися військовій професії, а й надалі займатися спортом.

«Іспити складати було нескладно, стали в нагоді щоденні тренування та заняття спортом протягом десяти років, тож відмінний результат був цілком очікуваним», - зазначила Діана Винник.

Важливим для майбутніх курсантів є обрання спеціалізації для навчання, яка буде становити основу військової професії. На сьогодні в Академії представлено чотири факультети для навчання: Командно-штабний, факультет логістики, гуманітарний та Київський факультет, який окремо дислокується у столиці України.

Для того, щоб підготувати кваліфікованого військовослужбовця в Академії створені всі умови, що передбачають якісне та цікаве навчання курсантів.

«За останні роки система навчання зазнала змін. Відтак, основний акцент під час підготовки – це практична складова, командно-штабні навчання, бойові стрільби у складі підрозділів, комплексні польові виходи, тренінги та заняття з інструкторами», - зазначив начальник відділення організації заочного та дистанційного навчання підполковник Євген Денисенко.

Зокрема, активно використовується сучасне обладнання: динамічні тренажери бронетранспортера БТР-4Е та його бойового модулю БМ-7 «ПАРУС», симулятори ПЗРК «Ігла», «Фагот» та «Стугна». Крім того, на базі навчально-тренувального комплексу з вогневої підготовки військовослужбовці тренують навики стрільби у мультимедійному, мультиекранному та бойовому тирі. Навики водіння тренують на спеціалізованому тренажері  «КРАЗ».

«Крім того, за останні роки відбулися суттєві зміни в організації харчування курсантів. Готують як і раніше – тричі на день, але курсант може самостійно обирати страву, першу та другу, самостійно.  Велика увага приділяється меню на святкові дні», - прокоментував доцент кафедри технічного та тилового забезпечення Академії підполковник Сергій Павленко.

Протягом тижня абітурієнти Академії продовжать здавати іспити, а результати про зарахування на навчання дізнаються 19 липня під час засідання приймальної комісії.

Бажаємо вам, шановні абітурієнти, стати частиною дружньої гвардійської родини! Переконані, що цей нелегкий, але переконливий шлях ви обов`язково здолаєте, бо це шлях до успіху!

Відділ міжнародних зв`язків, інформації та комунікації НА НГУ