новини

Європейські фахівці навчали офіцерів Національної гвардії України лідерству та комунікації

22.07.2019 17:51

Офіцери Національної гвардії України та Академії пройшли навчання у літній академії «Young UA» у місті Київ. Захід було організовано представниками Програми з професійного розвитку Україна-НАТО офісу зв’язку НАТО в Україні.

Літня академія є щорічною освітньою програмою для молодих реформаторських професіоналів та нових лідерів, які працюють у державних установах України, мають високий рівень євроатлантичної спрямованості та прагнення до реформ для розвитку України. Програма відома тим, що в її рамках проходять інтерактивні тренінги, засновані на практичних навичках експертів та тренерів. Більше того, за роки роботи Програми створено міцну міжвідомчу мережу.

Спікерами тренінгу і цього разу були міжнародні експерти, представники організацій, діяльність яких пов’язана з координацією євроатлантичної інтеграції України.

«Young UA» побудована таким чином, щоб кожного року участь брали нові молоді спеціалісти (тобто людина має можливість пройти такий курс лише один раз). Цього разу у навчанні взяли участь близько 60 представників державних та військових структур України. Від Національної гвардії учасниками стали 4 офіцери Головного управління та Академії: майор Олексій Лебедь, капітан Денис Єгоров, старший лейтенант Ольга Колюшева та молодший лейтенант Тетяна Радванська.

«На сьогодні Національна гвардія України – це військове формування, яке постійно розвивається, використовуючи досвід європейських країн. Це структура, яка за останні 5 років зазнала суттєвих змін. Актуальними ці зміни є й для Академії Нацгвардії, яка також рухається у прогресивному напрямку. Особливо це помітно в системі навчання та підготовки молодих офіцерів, - запевнив майор Олексій Лебедь. – Вже декілька років поспіль з курсантами Академії проводяться курси з питань лідерських якостей, гендеру та стратегічних комунікацій. Все це проводиться в рамках платформи співпраці Академії з офісом зв’язку НАТО в Україні та Програмою з професійного розвитку Україна-НАТО. Співпраця в цьому полі є для нас надважливою».

Протягом тижня розглядалися питання, які виникають майже у всіх сферах державних структур України, а саме процес впровадження стандартів НАТО, спрощення системи документообігу та процес євроатлантичної інтеграції.  Учасники розглянули основні аспекти розвитку лідерських якостей, обговорили сучасні підходи до успішного управління змінами та здійснення ефективної комунікації.

Старший офіцер  відділу євроатлантичної інтеграції Академії Тетяна Радванська зазначила, що для неї участь в «Young UA» – величезний досвід.

«Приємно вразило те, що був швидко налагоджений контакт між абсолютно незнайомими людьми, що 60 учасників з різних відомств та департаментів України змогли об’єднатися в одне ціле. Більше того, на початку «Young UA» було завдання по командам створити човник, який повинен був утриматися на воді. Ми знали один одного 3 години. Скажімо, зовсім незнайомі люди повинні були знайти спільну мову та звичайно показати високий результат, - наголошує Тетяна. - Таким чином, ви отримуєте величезний досвід щодо роботи з незнайомими людьми, при цьому, вас об’єднує одне - бажання навчатися та покращувати свій професійний рівень».

Дані навчання для Тетяни стали особливими не лише у можливості вдосконалити свій професійний рівень, а й безпосередньо у підвищенні рівня обізнаності в одній із базових складових НАТО - лідерства. Саме вона є куратором з цього питання у відділі євроінтеграції Академії.

«Наступного тижня я буду проводити заняття з курсантами з питань лідерства. Тепер я знаю які потрібно внести корективи у презентацію, що змінити у програмі, а також впевнена, що зможу надати інформацію майбутнім офіцерам з більш цікавої точки зору та глибоким сенсом».

Під час «Young UA», основна увага приділялася практичному відпрацюванню отриманих знань. Учасників розподілили на групи, результатом роботи яких стало створення єдиного проекту. Таким чином, присутні відпрацьовували навички лідерства, колективної роботи та раціонального розподілення обов’язків, так званого підходу «основаного на потребах».

Слід зазначити, що захід сприяв здійсненню обміну досвідом та налагодженню між інституційних контактів серед державних установ та відомств.

TAR03194

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ