новини

Курсанти Академії Нацгвардії проходять військову практику

24.07.2019 15:00

Практика гвардійців проходить протягом двох тижнів як у військових частинах харківського гарнізону, так і на базі Академії. Цього літа зобов’язані пройти практику 286 курсантів третього року навчання.

Важливість військового стажування полягає в тому, що курсанти мають можливість ознайомитися з функціональними обов’язками, порядком ведення документації та відпрацювати певний перелік заходів, які передбачені відповідно до посади.

В батальйоні забезпечення навчального процесу Академії, на посаді командира навчального взводу роти навчальних зборів, проходить практику курсантка Мар’яна Дробик.

«Військова практика надає впевненість у подальших діях, адже ми приходимо у війська вже підготовленими і маємо певне уявлення щодо питань, які передбачені прийняттям на посаду. На сьогодні ми відпрацьовуємо порядок ведення документації та виконуємо низку інших функціональних обов`язків, які в своїй діяльності виконує командир взводу, - зізнається курсантка. – Практику проходжу вже вдруге. Пам`ятаю, що в минулому році дуже переживала, адже проходила практику вперше та ще й за межами Академії у військовій частині 3005, але все пройшло добре».

Командир відділення сержант Ігор Галазюк, військову практику проходить на посаді діловода відділення (служби) психологічного забезпечення Академії. Оскільки нещодавно пройшов вступ до Академії, то курсант під керівництвом досвідчених військовослужбовців відпрацьовує різні методики щодо професійного психологічного відбору як цивільної молоді, так і військовослужбовців з військових частин НГУ.

«Мені цікава будь-яка нова інформація, що стосується моєї майбутньої роботи, тож я спостерігаю за діяльністю та не соромлюся ставити запитання досвідченим військовим психологам Академії, - зазначає сержант. – За час проходження практики ознайомився з низкою питань, які допоможуть мені в подальшій службі. Зокрема, з визначенням психологічної готовності військовослужбовців до виконання завдань служби зі зброєю, із заходами психологічної допомоги, відновлення, підтримки та реабілітації військовослужбовців, які перебували в екстремальних умовах, а також цікавою та важливою  процедурою оформлення та ведення карток психологічного супроводження військовослужбовців».

Триває військова практика й у курсантів Київського факультету. На два тижні гвардійці, які перебувають у військових частинах Київського гарнізону, прийняли посади головних сержантів взводів. Вони проводять стройові та фізичні тренування, інформування, беруть участь у підготовці взводу до несення служби, виконують обов’язки стажера начальника військового наряду та помічника начальника варти, відповідно до спеціалізації підрозділу.

«Поглиблення та закріплення отриманих у навчальному закладі теоретичних знань, формування та розвиток у курсантів професійного вміння приймати самостійні фахові рішення при виконанні службових завдань – головна задача навчальної практики. На посадах головних сержантів взводу хлопці відповідають за несення служби та готовність до виконання обов’язків військовослужбовцями рядового, сержантського і старшинського складу взводу», - розповідає заступник начальника факультету з навчально-методичної та наукової роботи полковник Олександр Комісаров.

Період проходження практики припав на проведення в країні парламентських виборів, тож курсанти активно залучалися до охорони публічного порядку і під час виборчого процесу.

«Мені дуже подобається діяльність даного підрозділу, подобається бути прикладом для підлеглих. Хочу сказати, що ділові, моральні, особисті якості, в цьому випадку, теж грають важливу роль. Кожному командиру потрібно бути  виваженим, зосередженим, місцями суворим, але, головне - відданим своєму особовому складу», - відмітив курсант третього року навчання сержант Василь Жалко.

Не пізніше  2-х днів до завершення військової практики курсанти складатимуть звіт про виконання програми практики, який разом з характеристикою-відгуком та щоденником буде подано на розгляд комісії. Захист військової практики проводиться комісією, призначеною начальником Національної академії Національної гвардії України.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ