новини

В Академії відбувся тренінг із курсантами-психологами

30.07.2019 15:26

З курсантами-психологами гуманітарного факультету та військовими абітурієнтами, які прибули з військових частин Національної гвардії України для вступу на спеціальність «психологія», був проведений психологічний тренінг.

Заняття провів провідний спеціаліст в області психотерапії, лікар-психотерапевт вищої категорії, член асоціації нейро-лінглвістичного програмування Віктор Панченко зі своїм колегою Артемом Пронь.

Віктор Панченко має багаторічний досвід роботи з психологічними травмами, які військовослужбовці отримали під час бойових дій. Зокрема, він працював із військовослужбовцями, які брали участь в бойових діях з середини 1980-х років. «Сьогодні, дедалі очевидним стає той факт, що вам, як майбутнім психологам потрібно буде дуже часто спілкуватися з різними категоріями людей. Проте, спілкування буде замало, адже вам необхідно навчитися розуміти їх з півслова», - звернувся до присутніх керівник заняття.

Під час заняття курсанти були розподілені на підгрупи по 2-3 військовослужбовця. Далі їм були надані завдання різного характеру, спрямовані на «Підлаштування» і «Ведення» своїх партнерів. Тобто гвардійці відпрацьовували вправи, які суттєво підвищують можливість психолога знайти правильний підхід до людини, з якою він працює.

«Нам вкрай необхідно навчитися розуміти людей не лише із результатів тестувань. Дуже важливим є момент спілкування з людиною, коли ми маємо можливість безпосередньо прослідкувати за її поведінкою, а отже більш детально оцінити її психологічний стан, - поділився враженнями сержант Ігор Галазюк. - На занятті ми вчилися підлаштовуватися під манеру поведінки своїх товаришів: намагалися повторити ходу, міміку, жестикуляцію, стиль розмови та навіть підлаштовувалися до дихання один одного».

Розвиток психологічної служби набирає надзвичайної швидкості. Задля того, щоб курсанти були обізнані в усіх напрямках психології, до Академії запрошують провідних спеціалістів із різних вишів, які проводять подібні заняття. Курсантів також залучають до участі в різних психологічних тренінгах, які проводяться за межами Академії, з можливістю отримати сертифікати про участь.

Наступне заняття з курсантами заплановано вже на вересень.

Марія Семенова,

фото Влада Подоляна