новини

Представники Академії взяли участь у воркшопі щодо протидії гендерному насильству

06.08.2019 17:05

Воркшоп для медіа з усієї України «Не нашкодь: Як писати про гендерне      та домашнє насильство», було організовано за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та Інтерньюз-Україна. Основною метою заходу стало надання зацікавленим у висвітленні гендерних питань представникам ЗМІ, необхідних знань для того, щоб коректно подавати тематику гендерного насилля. Подібного роду захід проходить вже 4-й рік поспіль, а в Харкові організовувався вперше. Цього разу, окрім представників ЗМІ, участь у воркшопі взяли й координатор з гендерних питань Академії полковник Руслан Мусевич та співробітниця відділу міжнародних зв’язків, інформації та комунікації Альона Руденко.  

Показово, що Харківщина вважається одним із найбільш передових регіонів в Україні у сфері протидії гендерно зумовленому та домашньому насильству. Це пояснюється як близькістю до прифронтової зони, так і дієвістю громадських активістів та організацій, які шляхом співпраці із місцевою владою, створюють дієвий механізм протидії  цьому негативному явищу.

«Матеріали про гендерне насильство – це не лише кримінальні новини.  Це матеріали про освіту, зокрема, для тих, хто надає допомогу, а також про просвіту населення. Гендерне насильство не може обійтися без уваги до його видів, а саме фізичного, економічного, статевого та психологічного насилля, - зазначила  журналістка, правозахисниця,  співзасновниця Кампанії проти сексизму в українській політиці і ЗМІ «Повага» Ольга Веснянка. – Оскільки, в цьому воркшопі беруть участь представник і представниця військового вишу, ми вирішили продемонструвати ролики, де військові виступають проти домашнього насильства. Основним месиджем стало показати, бути мужніми  – означає поважати свою родину, в той час як силу застосовувати тільки щодо ворога, а не в себе вдома, власне, саме там, де має бути мир і взаємоповага».

Перший день воркшопу був повністю присвяченій теоретичній складовій та ознайомленню з дієвими методами протидії гендерному насиллю, які успішно подавали досвідчені експерти. Зокрема, проблематикою та терпимістю щодо домашнього та гендерно зумовленого насильства в Україні. Експерти акцентували увагу на сучасному стані справ в українському законодавстві щодо запобігання та протидії домашньому насильству, а також існуючим сервісам допомоги постраждалим від насильства. Другий день мав більш практичне спрямування. Учасники попрактикувалися у формулюванні та донесенні до аудиторії комунікаційних месиджів, які презентував відомий український журналіст Павло Новіков. Дізналися присутні й про особливості спілкування із постраждалими від гендерно зумовленого насильства, а також про те як просувати в медіа-просторі тему гендерного і домашнього насильства.

«Отримані знання, відкривають нові можливості в досягненні цілей гендерної інтеграції Академії, - наголосив координатор з гендерних питань Академії полковник Руслан Мусевич. - Питання боротьби з гендерним і домашнім насильством є невід’ємними та актуальними у діяльності будь-якої організації, в тому числі й військового спрямування».

По завершенню заходу, кожен із учасників був нагороджений сертифікатом про участь у воркшопі «Не нашкодь: Як писати про гендерне та домашнє насильство».

Фото надані організаторами воркшопу,

відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ