новини

Як майбутні курсанти вчилися надавати допомогу пораненим на полі бою

16.08.2019 10:50

Третій тиждень первинної військової підготовки для юнаків та дівчат, військовослужбовців контрактної служби, які обрали професію військового – а саме, офіцера Національної гвардії України.

Щодня майбутні першокурсники Академії освоюють нові військові дисципліни, які стануть основною базою для їхньої подальшої професійної діяльності. Кожна - несе у собі ряд важливих питань, які необхідно засвоїти та відпрацювати ще на початковому етапі, під час первинної військової підготовки. Це стосується і безпосередньо долікарської підготовки.

Ще з перших днів хлопці та дівчата ознайомилися з її базовими поняттями та відпрацьовували на практиці «ази»: накладали кровоспинні засоби собі, своїм товаришам та давлюючі пов’язки на ушкоджені ділянки тіла.

Наступним етапом стало вивчення та практика більш глобальних та складних питань - евакуація пораненого з поля бою. Під час заняття з долікарської підготовки майбутні курсанти відпрацювали питання переміщення пораненого з сектору  обстрілу в сектор укриття. Старший викладач кафедри психології та педагогіки майор Дмитро Слурденко звернув увагу на правильне виконання усіх елементів евакуації з початку їх розучування.

«Як показує практика, на першому етапі курсантам важко даються початкові елементи вивчення долікарської підготовки та тактичної медицини. Саме тому, важливо з самого початку правильно показати усі способи переміщення поранених та звернути увагу на правильне виконання прийомів кожного військовослужбовця. Саме так вони запам’ятають як виконується той чи інший спосіб переміщення поранених. Адже потім дуже важко перевчитися, а це важливо як для власного життя, так і для життя своїх товаришів», - зазначив майор Дмитро Слурденко.

Евакуацію поранених майбутні першокурсники відпрацьовували трьома різними способами з урахуванням часових показників.

«На занятті ми вивчили порядок переміщення поранених, відчули наскільки це складно та зрозуміли на що потрібно звертати увагу під час таких ситуацій. Хоч заняття було першим, але ми намагалися якомога швидше та безпечніше доставити проведеного у сектор укриття», - зазначив солдат Руслан Блідуха.

Питання евакуації поранених, які вивчили майбутні першокурсники під час первинної військової підготовки  - це базові поняття, які повинен знати кожен військовослужбовець в рамках взаємо та самодопомоги на полі бою.

Надалі на заняттях з тактичної медицини вони вивчатимуть способи  евакуації пораненого з техніки, відтягування пораненого за допомогою спеціальних засобів та підручних матеріалів.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ