новини

Вперше в історії Академії Нацгвардії курсантки приступили до виконання обов`язків вартових

06.09.2019 18:27

Жінки-військовослужбовці отримали дозвіл виконувати обов`язки вартових згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних силах України та інших військових формуваннях». Дотримуючись норм законодавства, керівництвом Академії було прийнято рішення призначити до виконання обов`язків вартових курсанток командно-штабного факультету четвертого року навчання. До виконання обов`язків було обрано 6 курсанток. З розрахунку 5 вартових курсантки на постах та 1 курсантка розвідна. Двоє дівчат-військовослужбовців, при цьому, перебувало в резерві.

Служба у варті має низку важливих особливостей, оскільки курсантки приступають до бойової служби, перебуваючи із зарядженою зброєю та мають право застосувати її у разі виникнення випадків, передбачених статутом гарнізонної та вартової служби.

«Свої обов`язки жінки-військовослужбовці виконують на одному рівні з чоловіками-військовослужбовцями. Виконують завдання на посту, відпрацьовують ввідні у вартовому приміщенні, які дозволять їм виконувати обов`язки при різних надзвичайних ситуаціях: при нападі на вартове приміщення, при нападі на пост, виникненні пожежі чи стихійного лиха. Також курсантки виконують обов`язки чатового щодо охорони об`єктів Академії. Спостерігалася зацікавленість, старання, а також достатні практичні та теоретичні знання дівчат при несенні вартової служби. Можу з впевненістю сказати, що з бойовою службою курсантки впоралися на 100%», - зазначив начальник курсу капітан Олександр Прозвонюк.

«Звісно ж курсанткам було важко, адже вони перші в історії Академії, хто виконував обов`язки вартових. Вони не мають адаптації до цього, тож не дивно, що були помітні розгубленість та хвилювання, - вважає начальник варти капітан Максим Крикун. – Попри всі складнощі з якими стикаються курсантки, несення варти - це дуже важливий крок збоку керівництва Академії. Оскільки вони майбутні офіцери, то повинні відчути як це перебувати у варті, адже по випуску у військових частинах можуть займати посади командирів взводів, тож повинні мати можливість організовувати та очолювати  вартову службу у своїх підрозділах».

Підбір курсанток на несення варти проводився досить серйозно. Напередодні несення служби організовувався збір групи за участю начальника курсу, заступника начальника курсу по роботі з особовим складом, курсового офіцера, старшини курсу та командира групи. Під час збору групи проводилося опитування курсанток, серед яких було відібрано найбільш підготовлених. До числа обраних належала й старший солдат Крістіна Перепелиця.

«Допущення курсанток до вартової служби є вимогою часу. З вуст курсантів часто лунала фраза, що ми не були вартовими і не знаємо як це складно. Відтепер, їх слова є недоцільними, - запевняє Крістіна Перепелиця. - За моїми спостереженнями, життя курсанток в Академії з кожним роком стає дедалі схожим на життя курсантів. Не здивуюся, якщо через 2-3 роки дівчата будуть перебувати в повній рівності з хлопцями. За час перебування в Академії кожен рік я бачу щось нове. Академія в чомусь вдосконалює себе і ставлення до дівчат з кожним роком змінюється в бік гендерної рівності. Виконання обов`язків вартових є тому підтвердженням».

Згідно з графіком навантажень на підрозділ, визначено кількість несення варти курсантками Академії. Так, передбачено, що 27 вересня вартову службу будуть нести курсантки третього року навчання. У жовтні заплановано нести вартову службу курсантками другого року навчання.

Відділ міжнародних зв`язків, інформації та комунікації НА НГУ