новини

В Академії поділилися міжнародним досвідом впровадження ґендерного компоненту в освітній процес

17.09.2019 15:13

У Національній академії Національної гвардії України пройшла зустріч керівництва навчального закладу з радником з питань жінок, миру та безпеки представництва НАТО в Україні майором Стівом Вінтерсом.

«Ми раді вітати Вас в стінах Академії Національної гвардії. Ґендерна рівність – це важливий напрямок в Україні та безпосередньо у Національній гвардії за останні роки. Це питання проходить крізь всі проблеми сьогодення і є актуальним в житті кожного. Звичайно воно є актуальним й для нашого навчального закладу, так як в Академії навчаються та проходять службу не лише чоловіки, а й жінки: курсантки, військовослужбовці за контрактом та офіцери. Я впевнений, що наша спільна співпраця вплине на подальший розвиток у сфері ґендерної політики», - зазначив начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

Т.в.о першого заступника начальника Академії з навчально-методичної та наукової роботи полковник Володимир Тробюк довів інформацію про сучасний стан ґендерної рівності в Академії.

«Враховуючи, що Україна обрала курс євроатлантичної інтеграції, Національна гвардія та Академія долучилися до цього процесу. Однією із перспектив партнерства з НАТО є саме ґендерна перспектива. Її метою є зменшення бар’єрів до жінок у доступі військової освіти та усунення дисбалансу між можливостями осіб різної статі в процесі самореалізації. Ми розуміємо, що зараз відбувається суттєвий прогрес у питаннях усунення ґендерних нерівностей. Ми у свою чергу активно вивчаємо досвід успіху країн-членів НАТО та активно впроваджуємо його у нашому навчальному закладі».

Варто зазначити, що сьогодні у Нацгвардії є усі можливості для професійної реалізації. Близько 4000 жінок проходять службу на різних посадах. В Академії навчається більше 100 курсанток. Зі 106 жінок, які проходять службу в Академії 34 офіцера, решта – військовослужбовці за контрактом.

Після зустрічі з керівництвом Академії, майор Стів Вінтерс зустрівся з начальниками та завідувачами кафедр Академії, де присутні обговорили процес впровадження ґендерного компоненту у навчальний процес навчального закладу. У обговоренні цих питань взялим участь офіцер служби з ґендерної інтеграції відділу інформаційного забезпечення військової частини міста Київ молодший лейтенант Ірина Пучкова та старший інспектор з ґендерної інтеграції відділу кадрів Навчального центру Національної гвардії України службовець Оксана Коропатніцька.

«Ґендер – це не лише питання про чоловіків та жінок, це також взаємовідносини між державою та громадянами. Основне завдання для Академії – це підготувати професійних офіцерів для підрозділів Національної гвардії України (не залежно від статі). В першу чергу потрібно зважати на його професійні якості. Наскільки ґендерно-обізнаним та ґендерно-чутливим стане випускник залежить від того, яким чином ґендерний підхід буде впроваджений в освітній процес. Впродовж тижня я поділюсь з вами досвідом впровадження ґендерного компоненту в процес підготовки військовослужбовців. Визначення шляхів подальшої співпраці з питань ґендерної інтеграції в Академії буде підсумковим етапом наших зустрічей», - зазначив майор Стів Вінтерс.

Завтра майор Стів Вінтерс зустрінеться з курсантами першого та четвертого років навчання Академії та обговорить з ними принципи рівних прав та можливостей осіб різної статі у професійній діяльності військовослужбовців.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ