новини

Представники Академії вивчали досвід шведів у сфері ґендерної рівності

21.10.2019 17:11

У Північному центрі з ґендерних питань у військових операціях Королівства Швеція пройшла зустріч щодо впровадження ґендерного компоненту в освітній процес сектору безпеки і оборони України.

Захід відбувся за підтримки організації ООН Жінки в Україні та уряду Швеції.

В обговоренні взяли участь 26 представників сектору безпеки і оборони України. Національну академію Національної гвардії України представили: заступник начальника відділу євроатлантичної інтеграції (координатор з ґендерних питань в Академії) підполковник Руслан Мусевич, доценти кафедри соціально-гуманітарних дисциплін гуманітарного факультету полковник Оксана Орел, службовці Ірина Севрук, Наталія Чупрінова та Юлія Соколовська.

Усі учасники є співавторами Методичних рекомендацій щодо впровадження ґендерного компоненту в освітній процес сектору безпеки і оборони України.

Представники Північного центру ознайомили гостей з діяльністю центру з ґендерних питань у військових операціях Королівства Швеція та порядком інтеграції ґендерної перспективи на стратегічному рівні.

«Дуже важливо брати участь у таких заходах. Ми побачили міжнародний досвід у впровадженні ґендерних питань в освітній процес Королівства Швеції, відчули атмосферу ґендерно-чутливого середовища у реальній життєвій обстановці. Швеція вважається країною, у якій  ґендерна рівність впроваджена у всі сфери життя. Особливо ми це помітили у повсякденій діяльності військових лейб-полку гвардії, на базі якого жили. Жінки і чоловіки виконували свої обов’язки та спілкувалися у вільній від будь-якої стереотипності спосіб. Ми переконалися, що йдемо у вірному напрямку щодо досягнення ґендерної рівності у нашому суспільстві», - зазначив підполковник Руслан Мусевич.

Під час зустрічі присутні обговорили основні механізми впровадження ґендерних питань у навчальні програми вищих військових навчальних закладів сектору безпеки і оборони України, обмінялися досвідом щодо методів та підходів у  викладанні ґендерних питань для особового складу.

«Чесно кажучи ми маємо багато вражень після поїздки до Швеції.  Вразив досвід шведів щодо проведення ґендерного аналізу, адже з нього починається будь-яка робота в усіх сферах діяльності в суспільстві. Шведи представили нам реальну діючу методику проведення ґендерного аналізу на прикладі Шведської поліції. В методичних рекомендаціях, над якими ми працюємо ми спробуємо викласти основні підходи щодо проведення ґендерного аналізу під час процесу прийняття рішень», - зазначила Ірина Севрук.

Результатом роботи над методичними рекомендаціями стане початок нового етапу впровадження ґендерної перспективи в секторі безпеки і оборони України.

Відділ міжнародних зв`язків, інформації та комунікації НА НГУ