новини

Наскільки важлива комунікація в діяльності сучасного лідера

30.10.2019 19:15

У Національній академії Національної гвардії України значна увага приділяється виявленню та розвитку лідерських якостей курсантів. Кожного року з курсантами проходять курси з питань лідерства. Проводять їх представники НАТО.

На постійній основі з курсантами проходять заняття з лідерства. Викладає дисципліну професор кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій гуманітарного факультету Поліна Ткач. Вона зазначає, що лідерство – це одна з найважливіших дисциплін, які вивчають майбутні офіцери, адже саме вона розкриває найкращі сторони військовослужбовців, виховує креативність до виконання будь-яких завдань, вміння працювати у команді, лідерські якості, відчуття відповідальності за своїх підлеглих.

Зараз курсанти проходять за програмою комунікативну поведінку лідера. Заняття повністю побудовані на основі практичних вправ та спрямовані на те, щоб показати курсантам наскільки важливо для лідера уміти правильно формулювати свої думки, змогти знайти спільну мову з підлеглими та бути комунікабельним.

«Так, як лідерство напряму пов’язане з комунікацією, велику увагу ми приділяємо саме цьому питанню. Дуже важливим для майбутніх офіцерів, лідерів є вміння говорити та слухати. Завдання, які сьогодні ми відпрацьовуємо якраз спрямовані на вміння формулювати свої думки та правильно сприймати інформацію», - зазначила Поліна Ткач.

Під час заняття з групи курсантів обрали одного лідера, йому видали картку з малюнком і його завданням було розповісти те, що він там бачить, а всі інші повинні відобразити це у своїх зошитах. Особливість у тому, що кожен опис проводиться тільки словами, без використання будь-яких жестів. Аудиторія повинна уважно слухати та намагатися зрозуміти лідера. У цій ситуації дуже важливо щоб курсанти відчули наскільки їхній успіх залежить від кожного курсанта.

«Саме за допомогою таких практичних завдань ми тренуємо вміння працювати з аудиторією та виступати. Також ми розвиваємо креативність та уяву, вміння знайти вихід із будь-якої складної ситуації, тому що малюнки не прості та не дитячі, і там потрібно проявляти розумові здібності», - додає викладач.  

Курсанти у свою чергу зізнаються, що подобається такий творчий підхід до занять.

«Кожне заняття проходить у формі гри або воркшопу. Вони дають змогу почуватися впевненіше перед аудиторією, не боятися відстоювати свою точку зору. Приємно, що викладачі Академії намагаються побудувати заняття таким чином, щоб курсантам було одночасно цікаво та ефективно», - зазначає старшина Вадим Міхірьов.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ