новини

День студента: Як відчувати молодість, відповідати за знання та бачити себе у завтрашньому дні

15.11.2019 20:27

Брати досвід із вчора, повноцінно жити сьогодні, дивитися із перспективою в майбутнє. Такими є життєві правила більшості українських студентів. Молоді, амбіційні, талановиті, впевнені в собі, щирі, із невичерпним бажанням змін та пізнання світу. Так можна описати студентів гуманітарного факультету Академії, які опановують спеціальність перекладача з іноземних мов. Дмитро Шевченко та Алла Даниленко поділилися своїм баченням студентського життя, яке для одного тільки набирає обертів, а для іншої підходить до завершення. Але перед кожним відкриваються двері для професійного та особистісного розвитку.

Дмитро Шевченко: «Я студент, а значить я майбутнє»

Він перекладає тексти на замовлення, проводить додаткові заняття із підготовки школярів до ЗНО і протягом чотирьох років тренує дітей по сучасним танцям брейк-данс. Основний свій час, студент другого курсу Дмитро Шевченко приділяє навчанню в Академії. Хлопець вивчає англійську та німецьку мови. Окрім низки дисциплін, таких як граматика, основи філософії та мовознавство намагається шукати місця та людей з якими можна було б застосувати живе спілкування.

«Незважаючи на масштаби Харкова, знайти носія мови для живого спілкування не так вже й легко. На допомогу приходить відвідування спікінг-клабів та соціальні мережі в яких можна знайти цікавих особистостей з різних країн. Скажімо, у мене були друзі по переписці з якими спілкувалися англійською та німецькою мовами, - розповідає студент. – Спілкування з іноземцями – незвично для більшості українців. Комунікацію та розуміння можна покращити, коли буде подолано головний бар’єр – недовіру».

Напевно, жодна людина не буде суперечити, що знання мов відкриває більше перспектив для розуміння нової культури, знайомства з цікавими особистостями та професійного розвитку. Наприклад, Дмитро Шевченко окрім англійської та німецької хоче опанувати китайську, а в перспективі ще й італійську та іспанську.

«Якщо в людини не буде мовного бар`єру, вона має можливість поїхати працювати за кордон та подорожувати. Найголовніше – дружба, чим більше знайомств, тим краще і цікавіше жити, - переконаний Дмитро. – Я дуже хочу відвідати Схід, зокрема, Китай та Японію. Мені цікаво відчути мову, пізнати культуру, адже в представників Азії дзеркальне бачення світу. Планую також відвідати Великобританію, Німеччину, Італію та США».

Студентські роки завжди асоціюються з молодістю. Молодість, наче відзеркалення студентства, наче важливий синонім, який утворює своєрідну мову, знайому кожній молодій людині. Для Дмитра Шевченка молодість – це, перш за все,нові можливості.

«В період молодості людина працює задля певного результату, а його наслідки допомагають рухатися далі, незважаючи на легкий чи важкий шлях, - розмірковує студент. - Сучасна  молода людина постійно розвивається та намагається зробити щось корисне для себе та світу».

Не навчанням єдиним наповнюється студентське життя, недаремно цей період вважають найщасливішим у житті людини. Це час постійного пошуку та відкриття нового, зокрема, у захопленнях. Цікаво, а які захоплення наповнюють душу Дмитра таким важливим компонентом щастя?

«Мені подобається читати художню літературу. Твори Федора Достоєвського, Михайла Булгакова з його романом «Майстер та Маргарита», рівного якому ще не зустрічав. Звертаю також увагу на книги з психології Зігмунда Фрейда та Еммануїла Канта. Зараз читаю роман геніального Рея Бредбері «451 по Фаренгейту» - книгу, яка пророкує майбутнє. До речі, раджу всім, хто хоче швидше опанувати іноземну мову, читати книги мовою оригіналу. Мені, наприклад, було цікаво читати Ернеста Хемінгуея. Використання нових слів, цитат та формулювань сприяють кращому запам’ятовуванню та допомагають збагатити розмовну лексику, - ділиться хлопець. – Щодо музики, то слухаю її постійно, а також використовую під час тренувань. Мені подобаються українські гурти – «Скрябін», «Бумбокс», а також іноземний рок і американський реп. Фільми намагаюся дивитися мовою оригіналу, але на них часто не вистачає часу, хоча вважаю, фільми – це найкращі друзі для відпочинку. З нещодавно переглянутих стрічок «Джокер» та «Маліфісента». 

Особлива ніша в житті Дмитра Шевченка відведена танцям. Брейк-дансом він займається з 2009 року. Перемагав у низці чемпіонатів як Харкова (вважається столицею брейк-дансу в Україні), так і всеукраїнських змаганнях. Дмитро має свою школу брейк-дансу, тож два рази на тиждень уже протягом чотирьох років успішно навчає діток тонкощам сучасного танцю.

«Коли мені говорять, що треба йти на роботу, я відповідаю, що не йду на роботу, а відпочиваю в танцювальному залі. Вмикаю музику, навчаю, даю завдання, а потім зустрічаюся з іншими танцівниками, тобто в мене не робота, а мрія, - запевняє, усміхаючись. - Дуже радий, що моїм вихованцям подобаються заняття, тож я недаремно цим займаюся. Найголовніше, що моя робота залишає свій слід. На запитання, що означає бути студентом? Дмитро, замислившись, відповідає: «Я студент, а значить я майбутнє».

Це майбутнє постає для Дмитра Шевченка своєрідною канвою, на якій будуть вигаптувані його мрії. Вивчати іноземні мови, як наслідок, відкрити бюро перекладів. Розвиватися в танцювальній діяльності. Подорожувати та відкривати для себе нове, цікаве, неповторне… Мрії, варті життєвої реалізації.

Алла Даниленко: «Я студентка, значить беру від цього все»

Вона з дитинства захоплювалася англійського мовою. Коли в 11-му класі постав вибір бути перекладачем чи економістом, твердо вирішила - ніяких формул, а лише мова. Зараз студентка другого курсу магістратури Алла Даниленко вивчає англійську, додатково французьку, а на курсах має на меті вивчити китайську. Дівчина зізнається, що для неї вивчення мов – це хобі, яке знаходить відгомін у душі.

«Мені подобається спілкуватися іноземною мовою, читати, слухати пісні, переглядати фільми. Добре, що улюблене хобі може в майбутньому стати моєю роботою», - зазначає студентка.

Алла Даниленко із захопленням розповідає про вивчення китайської мови, яку хотіла опанувати ще з моменту вступу до Академії. Китайська, яку вивчає на спеціальних курсах,за її словами, зовсім не схожа на інші мови.

«Наприклад, досить незвичним є застосування китайських імен. Мене звати Алла і в більшості мов моє ім’я буде звучати однаково, але в китайській ти маєш обрати нове ім’я. Китайською, моє звучить як ВенІн, - відповідає Алла. - Починати було дуже цікаво і складнощі зовсім не заважали. Коли ти розумієш, що треба вивчати все більше, кожне заняття стає складнішим».

Дівчина вважає, вивчення мов є позитивним, оскільки забезпечує три фактори, які є сприятливими для розвитку особистості. Перш за все – це можливість подорожувати світом. По-друге – розстановка цілей для подальшого розвитку та перспектив. Третє – це можливість працювати на високооплачуваній роботі. На особливу увагу заслуговує комунікація з іноземцями та участь у програмах міжнародного обміну.

«Я намагаюся ніколи не пропускати можливість поспілкуватися з іноземцями, якщо випадає така нагода. Наприклад, наша викладачка приїхала до Академії з Франції і викладає нам певні дисципліни. А ми, в свою чергу, маємо можливість дізнатися про світ із зовсім іншого боку. Цікаво також дізнатися, що думають про нас іноземці та як нас сприймають, - розмірковує студентка. – Нещодавно відкрила для себе таку систему як пост-кросінг. Коли ти пишеш листівку іноземною мовою, надсилаєш її людині, а вона її отримує і так відбувається листування по всьому світу. Це дуже круто, коли стомлена приходиш додому і знаходиш листівку від зовсім незнайомої людини, яка бажає тобі гарного дня! Настрій відразу підіймається».

Окрім навчання,Алла Даниленко впродовж чотирьох років була головою студентського самоврядування. Основним завданням, яке стояло перед нею, був захист студентських прав. Важливим також було залучення студентів до різноманітних заходів, які відбувалися в Академії. Знаковим моментом за час виконання обов`язків голови самоврядування Алла вважає представництво у Вченій раді Академії.

«Для мене почесним було знаходитися серед офіцерів та науковців Академії. Крім того, членство у Вченій раді надало мені можливість познайомитися з багатьма цікавими особистостями та мати право голосу щодо внесення певних змін, скажімо, в навчальний процес факультету, - запевняє дівчина. – Під час очолювання студентського самоврядування розвинула такі риси характеру як відповідальність, таймменеджмент та швидкість прийняття рішень».

Захоплення іноземними мовами є основним для Алли Даниленко, але в її житті є ще одна справа, від роботи над якою душа отримує незриму легкість –  малювання. Дівчина закінчила школу живопису, тож свою любов до творчості вважає внутрішнім відголоском та мріє продовжувати розвиватися в цьому напрямку.

«Мені дуже подобається передавати емоції та почуття на полотні. Як тільки знайду час, хочу намалювати пейзаж олійними фарбами», - ділиться мріями творча особистість.

Студентка має цікаві думки стосовно відчуття молодості, адже для неї - це час, коли можна багато чого спробувати та обрати те, що подобається.

«Зараз я себе відчуваю максимально вільною, адже не маю певних обов`язків, пов`язаних з роботою. Я студентка, значить беру від цього все, - усміхається  Алла. - Влітку відвідала декілька співбесід, працювала на одній роботі. Хочу розмовляти китайською – розмовляю. Маю бажання подорожувати, намагаюся це реалізувати. Наприклад, минулого року вирішила поїхати до Франції, де відвідала місто своєї мрії - Париж».

Оскільки Алла Даниленко творча особистість, то і до опису студентського життя підходить креативно.

«Щоб описати студентське життя я б взяла три кольори. Жовтий – це посмішка та радість, коли ти склав іспити. Червоний – певні випробування, коли готувався до цього іспиту. Зелений, коли отримуєш диплом і розумієш, що ти не просто студент, а вже колега для своїх викладачів», - пояснює майбутня перекладачка.

Мрії… Їх Алла Даниленко має багато, вони такі ж різнопланові, яскраві та натхненні як і сама дівчина. Так хочеться, щоб їй пощастило розвиватися у напрямку усного перекладу. Подорожувати. Окрім уже відвіданих Італії та Франції побачити інші країни Європи. З метою відчуття мовних особливостей поїхати до одного із Сполучених Штатів Америки. Відкрити для себе Австралію та ще багато всього, що знаходиться десь глибоко в її серці.

«Хочу чогось досягнути, наблизитися до ідеальності, практикувати, не сидіти на місці, - наголошує Алла. -  Потрібно мати глобальну ціль і далі побудувати маленькі кроки до її здійснення».

Відділ міжнародних зв`язків, інформації та комунікації  НА НГУ