новини

«Успіх сучасного лідера – це самовдосконалення та мотивація», – керівник програми професійного розвитку офісу зв’язку НАТО в Україні

22.11.2019 07:05

Прогресивним і одним з найбільш адаптивних партнерів, які готові здійснювати зміни і бути рушіями певних процесів, вважає Нацгвардію керівник Програми професійного розвитку Україна-НАТО Ове Уруп-Медсен. Він розповів про важливість розвитку лідерських навичок, особистого успіху та наскільки вдалим був процес комунікації з офіцерами та курсантами Академії Нацгвардії.         

-  У чому, на Ваш погляд, полягає важливість розвитку лідерських якостей для військовослужбовців?

Зараз у Національній гвардії України проходить період реформ. Однією із цілей є те,  щоб структура змогла стати взаємосумісною з військовими силами країн НАТО. Дані реформи потрібні для виховання молодих лідерів, щоб вони були однакового ментального складу з представниками НАТО.

На Вашу думку важко бути лідером?

Так. Людина повинна знати та вміти робити багато речей. Але я все ж таки вважаю, що все повинно йти від серця. Більшість якостей, які потрібні лідеру закладені у ньому з народження. Звісно є й ті, які людина повинна вивчити в рамках лідерства, а головне вона повинна бути морально налаштована, так як знання і внутрішні якості для досягнення результату повинні бути одним цілим. Недостатньо лише читати, знати  або слухати лекції про лідерство. Успіх сучасного лідера заклечається у самовдосконаленні та мотивації.

- Розкажіть будь ласка про тренінг, який ви сьогодні влаштували для курсантів. На чому робили основні акценти під час нього?

Ідея тренінгу в тому, що групам видається однакова кількість предметів, за допомогою яких вони повинні збудувати вежі. Усі мають однакове завдання, але всі вежі виходять дуже різними. Це доволі такий відомий практикум, за допомогою якого люди навчаються лідерству або менеджменту, я особисто його проходив багато років назад. У кожній групі знаходиться лідер, який бере усе в свої руки та починає керувати процесом. Тренінг доволі таки простий, кожен його розуміє і здається на перший погляд, що немає нічого складного, тому люди починають поводитися досить просто у цих умовах, тобто кожен проявляє себе розкуто та відкрито. Він розроблений для того, щоб показати як поводять себе лідери у таких умовах. У дружній атмосфері проводиться оцінка результатів і кожен задумується над своїми діями та команди у цілому. Чесно кажучи, нам не важливо наскільки висока вийшла вежа, нам важливо щоб люди змогли попрацювати разом у команді.

-  Які враження від роботи з курсантами та офіцерами?

Мені дуже приємно, що усі військовослужбовці Академії відкриті та зацікавлені у розвитку та самовдосконаленні. Вони сприймають інформацію дуже легко. Для мене та моїх колег головне, щоб їхній світогляд відкривався та вони набиралися нових ідей, які б допомогли у майбутньому. Також важливо кидати їм виклик, щоб кожен думав та розумів, що на кожне правило існують деякі відхилення та багато варіантів розвитку подій. Ми вважаємо, що офіцери та курсанти розумні та готові змінювати погляди. Та наша  ідея в тому, щоб зробити взаємозв’язок з іншими партнерами. Щоб кожен розумів один одного краще. І не важливо це буде твій товариш чи іноземний представник.

-  Ваші побажання курсантам та офіцерам Академії Нацгвардії.

Це у нас фінальний модуль в рамках Вступного курсу НАТО. Я дуже сподіваюся, що кожен учасник отримає інформацію та задумається над саморозвитком та покращенням професійних навичок. Та найбільше мені хочеться, щоб ці тренінги та майстер-класи вони проводили зі своїми підлеглими. Якщо вони будуть бачити у цьому цінність – це для нас буде найбільшою нагородою та перемогою.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ