новини

Дмитро Тробюк: «Отримавши досвід за кордоном - маєш можливість більш ефективно навчати українських військових»

03.12.2019 17:59

Викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки командно-штабного факультету Національної академії Національної гвардії України капітан Дмитро Тробюк нещодавно повернувся з навчань, які проходили в Школі підготовки офіцерів Жандармерії Румунії "Mihai Viteazul". Варто зазначити, що гвардієць вже має досвід навчання в Школі офіцерів Національної жандармерії Франції. Про знання, які отримав під час перебування за кордоном та враження від організації роботи румунських військовослужбовців, офіцер поділився під час інтерв`ю.

- Розкажіть, будь ласка, детальніше про Школу в якій Ви проходили навчання?

- Протягом трьох місяців я брав участь у 17-му міжнародному курсі підготовки старших офіцерів, що проходив на базі Школи підготовки офіцерів Жандармерії Румунії в місті Рошу. Школа є установою, яка покликана забезпечити формування за спеціалізацією військовослужбовців румунської Жандармерії у відповідній сфері діяльності або для участі у міжнародних операціях.

- Якою є специфіка навчання в рамках Міжнародного курсу вищої підготовки?

- Навчання на Вищому міжнародному курсі має на меті ознайомлення із системою підготовки офіцерських кадрів штабної ланки за стандартами ООН та підвищення особистого рівня професійної підготовки відповідно до міжнародних умов. У зазначеному курсі взяли участь 14 офіцерів правоохоронних структур із 12-ти країн світу. Викладається курс старшими офіцерами румунської жандармерії та кількома старшими іноземними офіцерами французькою мовою. Курс побудований з трьох взаємопов'язаних модулів. Перший модуль - загальна освіта - має на меті забезпечити спільну підтримку викладацької діяльності. Це забезпечує розвиток спілкування французькою мовою, знання комп'ютерних навичок, етики та естетики, збагачення знань, що стосуються управління поточними проблемами міжнародної безпеки, розвиток згуртованості між іноземними офіцерами. В рамках цього модулю відбувся візит до міста Констанца для ознайомлення з підрозділами Жандармерії Румунії, які займаються контролем кордону. Другий модуль передбачав технічне навчання, тобто вдосконалення застосування методик, методів та процедур роботи, що впроваджуються персоналом штабу. Ми відвідали місто Сіная, де ознайомилися з підрозділами гірської жандармерії. Третій модуль уявляв собою специфічне навчання, яке мало на меті орієнтувати інтерес слухачів до США та її миротворчих операцій: основні органи Організації Об'єднаних Націй, операції по підтриманню миру, основні принципи миротворчої діяльності, виконання норм та принципів міжнародного гуманітарного права, співпраця з партнерами операції тощо. Під час цього модулю відбувся виїзд до Болгарії в рамках співпраці між Румунією та Болгарією для ознайомлення зі структурою та організацією Жандармерії та Поліції Болгарії. Слід зазначити, що кожен із цих формувань поєднував теорію та практику.

- Чи проводилися іспити по закінченню курсу?

- Наприкінці курсу були складені заліки в письмовій формі з основних дисциплін для визначення рівня оволодіння матеріалом і можливості подальшої участі в міжнародних операціях під егідою ООН. А також була надана можливість скласти іспит зі знання французької мови за міжнародним стандартом DALF/DELF для отримання сертифікату. Мною були успішно складені заліки з основних предметів, іспит DELF на рівень володіння мовою B2, про що отримав відповідні дипломи та сертифікати.

- Який із модулів Вам найбільше запам`ятався?

- Для мене досить насиченим був другий модуль. Під час офіційного візиту до міста Сіная ми ознайомилися з підрозділами гірської жандармерії. В рамках цього модулю в нас було проведено два заняття. Під час теоретичного заняття у нас проходило орієнтування на місцевості, складання карт, складання рішення та оформлення його географічно. Друге заняття відбувалося на практиці і включало орієнтування на місцевості. Для нас було визначено певний маршрут і ми слідували по ньому, щоб вийти на заданий пункт.

- Що цікавого відкрило для Вас перебування в Румунії, якщо не враховувати навчання?

- Дуже важливо, що я відкрив для себе ще одну нову країну. Не думав, що Румунія буде такою цікавою. Ми проживали в Бухаресті – це величне місто, скажімо, у  них побудований палац парламенту, який займає за величиною друге місце в світі після Пентагону. Румуни дуже багато взяли у французів у архітектурному плані. Наприклад, центральна вулиця міста, де розміщуються багато фонтанів має назву Єлисейські поля. В центрі міста також знаходиться тріумфальна арка, щось на кшталт тріумфальної арки в Парижі. Румуни дуже привітні люди у яких також існують проблеми, але держава намагається компенсувати їх позитивним ставленням до громадян. Наприклад, у румунських військовослужбовців час на обід входить у робочий день. Заробітна плата еквівалентна нашій, але в них все компенсується доплатами. Скажімо, якщо людина курить, їй на місяць додають 200 лей (1200 гривень) для того, щоб вона мала можливість дозволити собі купити цигарки. Якщо у військовослужбовця є родина, то відбувається доплата за кожну дитину. А тим, хто не має власного житла здійснюють доплату для його найму.

- Які пропозиції та побажання Ви б могли висловити після візиту до Румунії та спілкування з іноземними колегами?

- Вважаю, що обов`язково потрібно продовжувати розвивати та поглиблювати співпрацю між Жандармерією Румунії та Національною гвардією України в форматі запропонованого курсу за тематикою підготовки офіцерів міжнародних штабів за стандартами ООН. Доцільно також розглянути можливість імплементації порядку та форми відпрацювання рішення командирами усіх ланок за міжнародними стандартами. Важливим буде й запровадження тематики проведення занять за тематикою міжнародних операцій під егідою ООН у НА НГУ в розрізі спеціальних предметів для ознайомлення курсантів.

- Наскільки необхідними, на Ваш погляд, є комунікація та врахування досвіду іноземних колег для сучасного військовослужбовця?

- Вони є дуже необхідними, адже, перш за все, розширюється світогляд військовослужбовця. Сьогодні в Національній гвардії України постійно проходять реформи, які не виникають з пустого місця, а безліч йде внаслідок врахування закордонного досвіду. Чим більше військовий має можливостей побачити, які процеси відбуваються в сфері безпеки та оборони іноземних країн, врахувати технології напрацьовані з роками, тим більше полегшується адаптація до закордонного досвіду. Наприклад, з 2019 року ми розпочали впроваджувати в Національній гвардії України нову тактику по припиненню масових заворушень. Відразу виникла проблема, що прочитати про неї можуть всі, а провести заняття ні, тому що гвардійці на практиці не знають як відбувається цей процес. Отримавши досвід за кордоном - маєш можливість більш ефективно навчати українських військових.

Відділ міжнародних зв`язків, інформації та комунікації НА НГУ