новини

Військове стажування – останнє випробування перед початком офіцерської кар’єри

04.12.2019 19:52

У курсантів Національній академії Національної гвардії України розпочалося військове стажування. Саме в грудні його проходять  курсанти гуманітарного факультету та факультету логістики, адже саме вони випускаються у лютому наступного року з Академії. Зараз вони разом із курсантами-магістрами проходять стажування у військових частинах Національної гвардії. Випускники стажуються у тих підрозділах, де безпосередньо проходитимуть службу після випуску.

«Підготовка військових фахівців потребує значного часу на військово-спеціальну та практичну підготовку, в тому числі й на військове стажування. Тому, в Академії значну увагу в підготовці майбутніх офіцерів приділяють саме цьому питанню. Військове стажування – це перш за все чудова змога закріпити здобуті теоретичні знання на практиці, збагатити свій досвід, який допоможе молодим офіцерам у майбутньому. Академія готує професійних  військових, тому завдання керівництва, командирів та викладачів так їх підготувати, щоб по прибуттю у військові частини вони були готові до будь-яких ситуацій та виконання службово-бойових завдань. Крім того, вони мають змогу ознайомитися зі специфікою, особливостями, завданнями військових частин та визначити для себе напрямки та питання, на які потрібно звернути увагу в подальшому навчанні», - зазначив начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

Зараз у 5-ти оперативно-територіальних об’єднаннях Національної гвардії та 12-ти частинах прямого підпорядкування проходять військове стажування близько 200 курсантів випускних курсів.

Протягом місяця майбутні офіцери стажуватимуться на посадах згідно своєї спеціальності.

Курсанти-автомобілісти та зброярі виконують обов’язки пов’язані як з особовим складом, так і з технікою та озброєнням. Також курсанти ознайомлюються з укомплектованістю військової частини новою автомобільною технікою, майном, вивчають особливості експлуатації новітніх зразків техніки.

Крім того, цього року випускники практично освоюють сучасні автомайстерні, які нещодавно надійшли на оснащення у війська. Курсанти-логісти виконують обов’язки начальника продовольчої, речової та квартирно-експлуатаційної служби військової частини.

Вони знайомляться з реформами системи речового забезпечення та харчування, новим обладнанням та займаються організацією тилового забезпечення.

Богдан Кушнір, курсант факультету логістики проходить стажування на посаді начальника автомобільної служби технічної частини полку оперативного призначення у Запоріжжі.

Військове стажування Богдан проходить на офіцерській посаді вже вдруге. Остання посада стосується безпосередньо спеціальності, на якій навчається хлопець.

«Як відомо, бойова готовність у військах стоїть на трьох китах - «люди, техніка та озброєння». В такі моменти розумієш, що сьогодні саме на плечах технічної частини лежить найбільша відповідальність за бойову готовність, адже без справної техніки та озброєння «солдат в полі - не воїн», - додає Богдан Кушнір. - Я радий, що потрапив у такий чудовий колектив, де завжди можна навчитися чогось нового. Сподіваюся, що за час стажування у даній військовій частині я здобуду достатню кількість знань, умінь та навичок для достойного старту у військах, але вже в офіцерських погонах». 

Враховуючи швидкоплинність часу та забезпеченість військ зразками техніки, озброєння та технічних засобів в кожен підрозділ надійшли новітні зразки, що суттєво відображається на ефективності виконання службово-бойових завдань.

«На даний момент в військовій частині міста Запоріжжя понад 60% бронетанкової техніки обладнано новітніми радіостанціями «HARRIS», а це дозволяє забезпечити кращий зв’язок між екіпажами бойових машин в ході виконання службово-бойових завдань та завдань в зоні проведення Операції об’єднаних сил», - додає Богдан Кушнір.

Курсанти гуманітарного факультету виконують обов’язки заступників командира роти по роботі з особовим складом. Вони спілкуються з солдатами та покращують свої лідерські навички. Ліліана Кучер одна з тих, хто стажується саме на цій посаді та працює з особовим складом.

«До військової частини міста Харків я потрапила за власним бажанням. Проходжу стажування на посаді заступника командира роти на бронеавтомобілях 2-го батальйону оперативного призначення. Вже з першого дня зрозуміла, що служба в частині є дуже відповідальною. На особовий склад частини покладені важливі завдання, зосереджені саме на виконанні службово-бойових завдань у зоні ведення ООС та забезпеченні служби з охорони громадського порядку в Харкові та Харківській області. Саме тому робота з особовим складом – це моя особиста відповідальність за кожного військовослужбовця. Робота з особовим складом - це вміння працювати не лише за статутом, а й вчасно знайти правильні слова підтримки», - зазначає Ліліана Кучер.

Дівчина запевняє, що офіцер по роботі з особовим складом повинен приділяти увагу кожному та шукати підхід як до військовослужбовців строкової служби, так і служби за контрактом.

«Складність роботи полягає у підготовці себе до суворості та вимогливості по відношенню до підлеглих, і в той же час вмінню налагодити гарні стосунки та взаємодію в колективі. Але я розумію, щоб бути професіоналом своєї справи потрібно докласти чимало зусиль», - додає Ліліана. – Я наполегливо та сумлінно буду виконувати всі завдання, покладені на мене, а після випуску з гордістю та честю служитиму Україні».

Усі курсанти залучаються до несення служби з охорони громадського порядку, виконують обов’язки начальників патрульних груп, чергових військових нарядів. Крім того, вони виконують службові  завдання частини з конвоювання, екстрадиції та охорони підсудних. Зазначимо, що службу несуть як хлопці, так і дівчата.

Стажування у майбутніх офіцерів триватиме ще протягом трьох тижнів. По прибуттю до Академії на них чекатиме підготовка до підсумкової державної атестації та випуск.

Відділ міжнародних зв`язків, інформації та комунікації НА НГУ