новини

Дмитро Одерій: «Гендерна обізнаність – це вимога для сучасного військовослужбовця»

05.12.2019 18:54

Розвиток свого професійного рівня, ознайомлення з європейськими правовими засадами, що регулюють застосування гендерного аспекту, підготовка до участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки з урахуванням гендерного компоненту. Це далеко не повний перелік того, на чому акцентували увагу під час 10-го Курсу з питань гендерної політики, який проходив на базі Центру підвищення кваліфікації поліцейських підрозділів з підтримання стабільності, що знаходиться в італійському місті Віченца. Під час закордонного відрядження, нові знання отримав офіцер відділу євроатлантичної інтеграції Національної академії Національної гвардії України лейтенант Дмитро Одерій, а подробицями він поділився в інтерв’ю.

- Дмитре, наскільки знаємо, Ви вже маєте досвід закордонних навчань, а що можете розповісти про особливості курсу, який проходив у Італійській Республіці?

- Курс з питань гендерної політики - це спеціальний курс, спрямований на спеціалізовану підготовку офіцерів з огляду на гендерні питання під час виконання завдань у миротворчих операціях. Протягом двох тижнів у курсі взяли участь 30 офіцерів з поліцейських та правоохоронних структур із військовим статусом. Більшість учасників мали попередній миротворчий досвід. Вся комунікація здійснювалася французькою мовою.

- Тема гендеру актуальна для сьогодення, але разом із тим вона включає безліч компонентів, які для кращого сприйняття необхідно правильно доносити, а на чому акцентували увагу під час занять іноземні викладачі?

- Спочатку в нас проводилися вступні лекції щодо миротворчої діяльності НАТО, лекції з питань міжнародного гуманітарного права та лекції із захисту гендеру в рамках проведення миротворчих операцій. За час навчання було розглянуто різнопланові питання, зокрема, ті, що стосуються формування чіткого розуміння концепції та стратегії проведення миротворчих операцій, ролі департаменту миротворчих операцій ООН, актуальних критичних проблем миротворчої діяльності, розуміння діапазону вразливості цивільного населення та способів вирішення завдань щодо його захисту, представлення методів правильного поводження в мультинаціональному середовищі в міжнародних миротворчих операціях (в організації та в країні виконання завдань), а також розгляду питань сексуального насильства в країнах з нестабільною соціальною та політичною обстановкою. Не варто залишати поза увагою й практичні заняття. Вони проводилися методом моделювання певних ситуацій, які можуть траплятися в миротворчих операціях, скажімо, перебільшення або зловживання прав миротворчим контингентом. На одному із занять треба було класифікувати правопорушення збоку миротворчого контингенту, визначити всі обставини, внаслідок яких виникла несприятлива ситуація та прийняти відповідні рішення щодо її вирішення. По завершенню курсу був проведений тест на закріплення вивченого матеріалу. Після цього відбулася урочиста церемонія, під час якої учасникам видали сертифікат про участь у курсі.

- Ви говорили, що вся комунікація під час курсу здійснювалася французькою мовою, на Вашу думку, наскільки важливою є увага до підвищення рівня володіння іноземною мовою для українських військовослужбовців?

- Для того, щоб продовжувати співробітництво з Європейськими силами жандармерії, які на сьогодні мають спільний досвід, аналітичні та навчальні центри з різноманітних напрямків службово-бойової діяльності правоохоронних структур з військовим статусом, одним із найважливіших компонентів є комунікація. Відтак, знання іноземних мов є умовою сучасних навчань, які зараз вкрай важливі. Доцільно також підвищувати свою професійну обізнаність із тих питань, які вивчаються в країнах НАТО. До них належать такі напрямки як стратегічні комунікації офіцера, публічні виступи, а також гендерна компетенція в діяльності правоохоронних структур з військовим статусом.

- Як офіцер відділу євроінтеграції Академії Нацгвардії, зазначте, будь ласка, ключові позиції, які б Ви впровадили для розвитку гендерної компетенції в Національній гвардії України?

- Враховуючи актуальність діяльності Центру підвищення кваліфікації поліцейських підрозділів з підтримання стабільності з гендерних питань у миротворчих операціях ООН, варто розглянути можливу співпрацю Національної гвардії України із Центром щодо підготовки на постійній основі координаторів та викладачів (тренерів) з гендерних питань підрозділів Національної гвардії України. Беручи до уваги важливість гендерної компетенції для особового складу Національної гвардії України, який залучається до виконання обов’язків у миротворчих операціях ООН, необхідно включити проходження цього курсу перед відрядженням. Ключовим є те, що гендерна обізнаність – це вимога для сучасного військовослужбовця. Вважаю, що для підвищення рівня професійної компетентності особового складу Національної гвардії України, важливо впровадити гендерну перспективу в систему професійної підготовки.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ