новини

Чим важливий спорт для курсантів – погляд зсередини

16.12.2019 17:41

Ні в кого не виникне сумнівів, що від кращої фізичної підготовки залежить ступінь розвитку, а отже й кар’єрний ріст військовослужбовця. В Національній академії Національної гвардії України значна увага приділяється підвищенню рівня самоорганізації курсантів до фізичної підготовки. Яка ситуація сьогодні склалася в спортивному житті навчального закладу, дізнаєтеся в матеріалі.

Артем Турчинов: «Хоча б одна година занять фізичною підготовкою – крок в сторону щасливого майбутнього»

На заняттях з фізичної підготовки викладачі надають курсантам базові вправи, а також комплекси вправ, більше притаманні кросфіту або функціональному багатоборству. Не залишаються без уваги прийоми самооборони та затримання порушників під час занять з рукопашного бою. Більше часу стало приділятися спортивним іграм, а саме волейболу, футболу та баскетболу, які є корисними для психологічного розвантаження курсантів. Курсантки виконують аналогічні фізичні вправи, але за більш легшими нормативами. За словами викладачів, деякі з курсанток прогресують в підтягуванні на перекладині та показують кращі результати ніж хлопці.  Викладачі доводять інформацію про важливість здорового способу життя, тож кожне заняття спрямовано на збільшення мотивації щодо збереження здоров’я. Серед них і доцент кафедри фізичної підготовки та спорту майор Артем Турчинов. Він є майстром спорту України з гирьового спорту, а окрім того очолює  в Академії секцію з кросфіту та гирьового спорту. Якщо ж брати загальні заняття з фізичної підготовки, то на кожному занятті близько 20-ти хвилин приділяють колу тренувань з елементами кросфіту, таким чином, поступово курсанти опановують деякі вправи та техніку виконання.

«Заняття з фізичної підготовки спрямовані на те, щоб повернути курсанта до розуміння, що в його службі просування по кар’єрній сходинці залежить, насамперед, від здоров’я, - зауважує Артем Турчинов. - Необхідно, щоб курсанти усвідомлювали, якщо з 24-х годин на добу вони приділятимуть хоча б одну годину заняттям з фізичної підготовки –  це крок в сторону щасливого майбутнього».

Іван Сіліч: «Спорт виховує силу волі та духу, яка так необхідна в повсякденному житті»

Одним із вихованців майора Артема Турчинова є майстер спорту з важкої атлетики, багаторазовий чемпіон України, член збірної Академії з кросфіту молодший сержант Іван Сіліч. Завдяки наполегливості та щоденним тренуванням Іван разом зі своїм тренером майором Артемом Турчиновим входить до рейтингу кращих кросфіт атлетів України. Іван почав захоплюватися спортом, коли йому виповнилося сім років. Протягом 15-ти років він був призером різних чемпіонатів Дніпропетровської області та України, але тільки завдяки довгим рокам наполегливих тренувань у 16 років став майстром спорту з важкої атлетики. На сьогодні він є членом збірної Академії з кросфіту. Для того, щоб демонструвати гарні результати гвардієць багато тренується. Тренування проходять 5-6 разів на тиждень, адже, на його переконання, тривалі та виснажливі заняття – це ключ до успіху в спорті. Найголовнішим, на думку, Івана Сіліча у спорті є бажання виховати у собі чоловічі якості.

«Спорт виховує силу волі та духу, яка так необхідна в повсякденному житті, не кажучи вже про військову витримку. Далі – це мета. Людина, в якої є мета здатна на все. Я знаю це з особистого досвіду, - зазначає майбутній офіцер. - Після випуску з Академії, я хотів би зайняти посаду начальника служби фізичної підготовки та спорту однієї з військових частин Національної гвардії України. Це дозволило б мені розвиватися у військовій сфері та займатися улюбленою справою. Хочеться бути професіоналом, впевненим офіцером, який не боїться труднощів. Більше того, завдяки моєму досвіду в спорті я зможу доносити потрібну та важливу інформацію до підлеглих».

Станіслав Машталь: «У заняттях спортом варто думати не тільки про ціль, а ще треба долати лінь»

Нещодавно посів перше місце на Чемпіонаті України з легкої атлетики курсант 2-го року навчання командно-штабного факультету Станіслав Машталь. Майбутній офіцер протягом шести років займається легкою атлетикою, з них три роки навчався в одному зі спортивних інтернатів Харкова. Станіслав входить до збірної України з легкої атлетики, має досвід виступів на Чемпіонаті світу в Колумбії та Чемпіонаті Європи в Чехії.

«На Чемпіонаті України, який цього року проходив у Сумах змагалися 28 спортсменів з різних куточків України. Дуже радий, що в дистанції на 10 км я став кращим. Досягненнями зобов’язаний не тільки власній наполегливості, але й тренерам, а саме старшому викладачу кафедри фізичної підготовки та спорту майору Руслану Анацькому та викладачу з легкої атлетики лейтенанту Вячеславу Оленченку, - розповідає курсант. - У мене є ціль – стати майстром спорту з легкої атлетики, але я добре розумію, що  у заняттях спортом варто думати не тільки про ціль, а ще треба долати лінь. Радий, що у мене це виходить, а отже можна розраховувати на успіх». 

Назар Зубков: «Спорт дуже важливий, адже допомогає не тільки в професійній реалізації, але й наповнює життя більшим змістом»

На  цьому тижні курсант 2-го року навчання факультету логістики Назар Зубков братиме участь в обласному чемпіонаті з боротьби самбо. За підсумками відбудеться відбір на Чемпіонат країни по боротьбі самбо, який проходитиме 24 січня. Тренування в призера Чемпіонату Європи та Чемпіонату України проходять два рази на тиждень. Зранку відбувається пробіжка, потім невелике тренування на спортивному майданчику, а вже ввечері відпрацьовуються заняття на татамі. В тренуваннях та підготовці до змагань курсанту дуже допомагають заступник начальника кафедри фізичної підготовки та спорту підполковник Олександр Хацаюк та старший викладач майор Руслан Любчич.

«Самбо дуже перспективний вид спорту, поки що не олімпійський, але говорять, що в 2024 році його може бути віднесено до розряду олімпійських. Маю заповітну мрію – взяти участь в Олімпійських іграх та в Чемпіонаті світу з боротьби самбо, вигравати їх та стати заслуженим майстром спорту України. – ділиться мріями гвардієць. – Незважаючи на те чи будуть реалізовані мої мрії, впевнений,  що спорт дуже важливий, адже допомогає не тільки в професійній реалізації, але й наповнює життя більшим змістом».

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ