новини

Чим важливе вивчення іноземної мови для військовослужбовців гвардії

20.12.2019 12:11

Ще вчора військовослужбовці Національної гвардії України, які стали слухачами інтенсивних курсів з вивчення іноземних мов у Академії складали іспити, а вже сьогодні вони отримують такі довгоочікувані сертифікати. Цього року їх буде 31. Про особливості цьогорічних курсів, важливість знання мов для сучасного військовослужбовця та враження від трьох місячного інтенсиву нам розповіли начальник мовного відділу Академії підполковник Володимир Гончар та слухачка курсів начальник Людмила Олійник.

-Володимире Васильовичу, розкажіть, будь ласка, про основні особливості інтенсивних курсів, на що звертали увагу?

- Курс інтенсивного вивчення іноземних мов пройшов 31 військовослужбовець з різних військових частин Національної гвардії України. З них 22 офіцери проходили навчання в Академії і 9 на Київському факультеті. Курси проводилися за рекомендаціями Бюро мовної координації (BILС). Учасники вдосконалили свої знання з двох іноземних мов – англійської та французької  (26 і 5 учасників, відповідно до зазначених мов). Учасники вивчали теми спрямовані на особливості міжнародної діяльності Національної гвардії України, миротворчої та повсякденної діяльності військовослужбовців у військових частинах Національної гвардії України. Особливістю цьогорічних курсів стало підвищення тривалості навчальних занять з 12-ти до 15-ти тижнів та збільшення кількості учасників, які вивчали французьку мову. Таке підвищення дало нам дуже позитивний результат, адже гвардійці, які приїхали до нас зазначають, що вони ознайомилися не тільки з військовою, але й цивільною лексикою.

-Що можете сказати про викладацький склад, який здійснював підготовку слухачів?

-Навчання здійснювали 6 (4 - викладачі англійської і 2 - французької) викладачів мовного відділу Академії. Всі викладачі, які працювали на інтенсиві, пройшли курси підвищення кваліфікації за кордоном за методиками викладання іноземних мов.  Як професіонали своєї справи  вони намагалися докладати максимум зусиль для того, щоб слухачі отримали необхідні знання та впевнено рухалися далі.

-Після складання іспитів всі військовослужбовці отримають сертифікати, наскільки вони важливі для гвардійців?

-Всі офіцери отримають сертифікат на знання іноземної мови STANAG 6001. Відповідно рівня володіння, то він буде відрізнятися, в залежності від групи в якій перебували слухачі, а також їх роботи впродовж трьох місяців. В сертифікатах ми максимально відобразимо рівень володіння мовами згідно з рекомендаціями BILС. Це має дуже важливе значення для кожного з військовослужбовців, адже від рівня зазначеного в сертифікаті залежатиме їх подальша участь у заходах міжнародної співпраці.

-Напевно, деякі військовослужбовці на початку навчання мали певні бар’єри в спілкуванні іноземною мовою, а яким чином їх можна швидко подолати?

-Найважливіше - не боятися говорити та робити помилки. Людина, яка  остерігається, пригнічує себе, тим самим, процес вивчення мови вповільнюється. Натомість, треба зрозуміти, що іноземна мова – це найперший шлях до передачі інформації та комунікації. Навіть іноземці роблять помилки, коли говорять, але ставляться до цього спокійно.

-Наскільки важливим, на ваш погляд, є володіння іноземними мовами для сучасного військовослужбовця і що може стати мотивуючим фактором для  їх  вивчення?

 - Найголовніші чинники, які сприятимуть покращенню  знань  з іноземних мов  – бажання та працелюбство. Військовослужбовці повинні зрозуміти, що набуті мовні навички вони зможуть застосувати в Національній гвардії України, а також отримані знання з англійської чи французької мови відкриють для них багато нових можливостей у майбутньому. На сьогодні в Національній гвардії України проходить багато заходів пов’язаних з іноземною співпрацею, тож ті, хто зрозуміли, що мова - це  ключ, який відкриває виїзд до країн-партнерів, знаходяться на правильному шляху. Для людини відкриваються нові можливості пов’язані з набуттям досвіду та перспективою кар’єрного росту. Офіцерів, які приїхали саме з такою метою помітно відразу, адже вони працюють з особливим натхненням, тож і результат не змушує на себе чекати.

Людмила Олійник: «Володіння англійською мовою повинно стати не вимогою, а потребою часу для кожного військовослужбовця»

-Що змотивувало Вас стати слухачкою інтенсивних курсів вивчення іноземних мов у Академії Нацгвардії?

-Завжди хотіла більш досконало вивчити англійську мову, коли з’явилася така можливість, відразу вирішила нею скористатися, тому що це цікаво і дуже розширює бекграунд. Найважливіше, що знання  мови потрібне мені для подальшої служби. Скажімо, на сьогодні моя служба пов’язана з військовим зв’язком, тож, коли приходить нова техніка можуть виникати труднощі при її застосуванні, адже всі інструкції англійською, а переклад може бути недосконалим. Важливим фактором є те, що наша країна йде до стандартів країн-членів НАТО, тож володіння англійською мовою повинно стати не вимогою, а потребою часу для кожного військовослужбовця.

Які враження отримали від проходження курсів?

-Курси дуже продуктивні. Викладачі надавали максимум інформації, крім того, література була підібрана відповідно до рівня слухачів, тож навчання було різностороннім. На кожне заняття хотілося ходити, адже знала, що відкрию для себе щось нове. Коли складала іспити, хвилювалася, адже повинна була довести, перш за все, собі, що на моє навчання недаремно витратили час. Вважаю, що кожен військовий має пройти такі курси, бо вони дійсно дають великий поштовх для подальшого розвитку, який обов’язково стане в нагоді.

Чи плануєте й надалі вдосконалювати вивчення іноземної мови?

- Звісно, планую й надалі вдосконалювати вивчення англійської мови.        Мені подобається подорожувати, тож хотілося б впевненіше спілкуватися з іноземцями. Завдяки курсам я розвинула навички читання англійською мовою. Скажімо, вже читала деякі твори Віль’яма Шекспіра мовою оригіналу. На мій погляд, знання іноземних мов відкриває світ і надає мотивацію для подальшого розвитку, тож не знаю як інші, а я точно не зупинятимуся на досягнутому.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ