новини

Як офіцери Академії відпрацьовують завдання із врахуванням всіх можливих сценаріїв розвитку подій

20.12.2019 16:36

Застосування військових нарядів та службового патрулювання, використання елементів бойового порядку, які створюються під час проведення спецоперацій та можливість відпрацьовувати розміщення взаємодіючих органів та їх маршрути- це лише незначна частина питань, які розглядаються в класі ситуаційного моделювання Національної академії Національної гвардії України.

В згаданому класі розміщуються три макети місцевості та об’єктів: макет  центральної частини міста Харкова в масштабі, макет літака та будівля несення служби, де в розрізі показано розміщення елементів пов’язаних із проведенням спецоперацій. Макети було встановлено в класі ситуаційного моделювання в 2013 році. Один із важливих напрямів - це заняття із застосуванням макету Харкова, адже на ньому можливо відпрацьовувати питання забезпечення масового заходу в місті – це культурні, спортивні заходи, мітинги. Більше того, на макеті місцевості можна відпрацьовувати розміщення взаємодіючих органів, таких як адміністрація міста та області, Національна поліція, Національна гвардія України та маршрути висування до місця події. В класі ситуаційного моделювання проходять заняття з таких навчальних дисциплін як тактика Національної гвардії України, застосування військових частин та з’єднань Національної гвардії України при виконанні завдань, загальна тактика, управління військами, служба штабів.

Одним із тих, хто проводить заняття в класі ситуаційного моделювання є доцент кафедри оперативного мистецтва полковник у запасі Андрій Чухлатий. На заняттях зі слухачами оперативно-тактичного рівня викладач надає знання з підготовки військових частин до спецоперацій, забезпечення масового заходу з уточненням рішень та виробленням необхідних для виконання завдання пропозицій.

«Уявіть, що для успішного виконання спецоперації військовослужбовцю треба дослідити частину міста з чималою площею. А в нашому випадку, ми отримуємо реальну інформацію про розміщення будівель та об’єктів, але вони знаходяться у зменшеному вигляді, - розповідає Андрій Чухлатий. – З макетом місцевості дуже зручно працювати. На ньому розміщено стадіон Металіст, площу Свободи, площу Конституції, вулиці Сумську та Пушкінську з основними центральними об’єктами. Відтак, ми отримуємо унікальну можливість відпрацьовувати застосування військових нарядів та службового патрулювання із курсантами, а також переходити на більш складний рівень зі слухачами оперативно-тактичного рівня та застосовувати елементи бойового порядку, які створюються під час проведення спецоперацій. Часто спостерігаю, що військовослужбовці, коли отримують практичну складову під час занять, мають більшу зацікавленість. Головне, коли слухач піде у війська, він розумітиме як навчати своїх підлеглих».

Крім макетів у класі ситуаційного моделювання розміщено комп’ютерну техніку, яка надає можливість слухачам оперативно-тактичного рівня виконувати практичні завдання. Наприклад, застосувати електронну карту та водночас планувати дії на місцевості. Одним із слухачів є командир групи підполковник Андрій Дорофєєв. Офіцер розповідає, що під час організації навчального процесу на оперативно - тактичному факультеті, особлива увага приділяється питанням практичної діяльності слухачів на відповідних посадах, зокрема, виконанню функціональних обов’язків при різких змінах обстановки та у разі її ускладнення.

«Протягом вивчення дисципліни «Застосування військових частин і з’єднань Національної гвардії України при виконанні завдань», під керівництвом доцента кафедри оперативного мистецтва полковника запасу Андрія Валерійовича Чухлатого, наша група активно використовує клас ситуаційного моделювання, - зазначив Андрій Дорофєєв. -  Навчальна та матеріально - технічна база класу надає можливість врахувати всі можливі сценарії розвитку подій в ході виконання завдань формуваннями Національної гвардії України, зокрема, під час участі в проведенні комплексу спеціальних заходів в умовах введення правового режиму надзвичайного або воєнного стану».

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ