новини

В Академії Нацгвардії підвели підсумки мовної підготовки за 2019 рік

24.12.2019 16:15

Закінчення року – це, як правило, період підведення підсумків за період роботи впродовж всього року. Не виключенням став і мовний відділ Національної академії Національної гвардії України. Так, нещодавно 31 офіцер Національної гвардії України отримав сертифікати про завершення інтенсивних курсів вивчення іноземних мов. Наявність сертифікату та характеристики, яка надсилається на кожного військовослужбовця до військової частини, де він безпосередньо проходить службу, є прямою вказівкою на набуття ним певного рівня міжкультурної комунікації.

«Ми рекомендуємо командирам частин та структурних підрозділів залучати військовослужбовця, який брав участь в інтенсиві до заходів міжнародного співробітництва, а також надавати йому можливість максимально проявляти себе в цьому плані для того, щоб він підтримував рівень володіння іноземною мовою», - розповів начальник мовного відділу підполковник Володимир Гончар.

Перший набір слухачів на інтенсивні курси вивчення іноземних мов відбувся у 2016 році. Навички володіння англійською мовою тоді покращили 10 офіцерів.  У 2017 році цей показник підвищився до 39 гвардійців. У 2018 році вперше впровадили вивчення французької мови, а також відбулося навчання слухачів на Київському факультеті. Минулого року сертифікати отримав 61 військовослужбовець. В цілому, за 4 роки рівень володіння іноземною мовою підвищили 130 офіцерів Нацгвардії.

Інтенсивні курси проходили відповідно до рекомендацій Бюро міжнародної мовної координації (BILC). Оскільки, представники цієї організації мають вагомий досвід з питань мовної підготовки і мовного тестування для сектору безпеки та оборони України, то надають рекомендації щодо кількості годин іноземної мови, які сприятимуть кращому навчанню слухачів в Академії Нацгвардії.

Якщо говорити про освітній процес, навчання на курсах забезпечували шість викладачів мовного відділу, четверо з яких пройшли курси підвищення кваліфікації від BILC. Також, викладачі проходили навчання в Канаді, Німеччині та Чорногорії.

Незамінним компонентом у побудові освітнього процесу під час інтенсиву є матеріально-методична база Академії. Скажімо, у листопаді 2018 року Посольство Швеції в Україні подарувало Академії Нацгвардії обладнання для лінгафонної лабораторії. На час проведення курсів лабораторія працювала 6 днів на тиждень, тож не дивно, що всі, хто в ній навчався повністю занурювалися в середовище іноземної мови.

«Всі стенди та робота на комп’ютері здійснюється виключно іноземною мовою. Викладачі використовують інтерактивну дошку, у чому ми могли пересвідчитися під час брифінгу слухачів, - зазначив Володимир Гончар. - Тестування та зрізи знань проводяться за допомогою програми «NIBELUNG», яка надає можливість викладачу бачити результати безпосередньо на комп’ютері. Більше того, викладач має можливість зі свого робочого місця спілкуватися через систему гарнітури з кожним слухачем. Вважаю, що подібна інтерактивність є вагомим кроком  для досягнення бажаного результату».

Наступного року планується продовження роботи за програмою навчання 2019 року. Інтенсивні курси вивчення іноземних мов розпочнуться у лютому 2020 року, триватимуть протягом 15-ти тижнів та закінчаться в травні. Представники мовного відділу також планують організувати факультативне вивчення англійської мови не тільки для військовослужбовців, але й державних службовців Академії. Більш детально про діяльність, яка сприятиме підвищенню мовної підготовки ми дізнаємося у новому 2020 році.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ