новини

Як за два роки навчання в Академії Нацгвардії стати сучасним офіцером

08.01.2020 18:06

Про те, хто і на яких умовах може навчатися на кафедрі підготовки громадян за програмою підготовки офіцерів запасу, які перспективи мають перед собою випускники і хто ті люди, які можуть навчати військовій справі - читайте в інтерв’ю із завідувачем кафедри, кандидатом військових наук, доцентом, полковником запасу Ігорем Радченко.

-За якими спеціальностями здійснює підготовку кафедра?

На кафедрі функціонує 6 спеціальностей, а саме  «Механізовані підрозділи», «Автомобільні підрозділи», «Охорона важливих об’єктів», «Охорона громадського порядку», «Конвоювання та екстрадиція» і «Підрозділи НГУ спеціального призначення».

-Розкажіть детальніше про вашу базу. Яким чином обладнана територія, адже вона у вас достатньо велика, яке озброєння ви маєте?

У нас на території навчального закладу знаходиться все, що необхідно для навчання - і класи, і техніка, і озброєння, необхідне для проведення занять. Також у нас проходять заняття в навчальному центрі Академії, який розташований у селищі Верхня Писарівка Вовчанського району Харківської області, але вже практичні. Надається можливість використовувати озброєння та автомобільну техніку, яка знаходиться як в автопарку Академії, так і навчальному центрі.

-Які правила прийому на кафедру підготовки громадян за програмою підготовки офіцерів запасу?

На сьогодні правила прийому наступні: основні вимога від студентів – необхідно навчатися в навчальному закладі. Тим самим, під кінець навчання в Академії, вони отримують військове звання, а в своїх навчальних закладах - диплом бакалавра, який дозволяє їм маючи вищу освіту, мати ще й військове звання. Також мають право навчатися громадяни України до 40 років, які вже закінчили навчання і мають дипломи як спеціалістів, так і магістрів.

-Яким чином відбувається навчання?

Розклад складається в Академії, заняття проводяться по суботах. Як правило, з 8 години ранку у нас починається розвід студентів на заняття, де ми на плацу проводимо шикування. Після чого, з 9:00 до 16:00 студенти убувають на заняття, де з ними проводяться як теоретичні, так і практичні заняття, в залежності від того, де вони знаходяться. Якщо в Академії, то в переважній більшості – це теоретичні заняття. Потім, коли вже проходять навчальні збори, зі студентами проводяться практичні заняття. Після першого курсу, протягом місяця проходить первинна підготовка, під час якої практично відпрацьовуються набуті знання. Студенти разом із викладачами відвідують військові навчальні заклади та військові частини, де ознайомлюються зі специфікою подальшої роботи. В навчальному центрі, як правило, проходить стрільба та водіння. Студенти відпрацьовують вправи стрільб, навички водіння студенти засвоюють на бойовій техніці,  а саме  - БТР 3, БТР 80, БТР 4.

Якщо на першому році навчання студенти реалізовують себе в ролі командира відділення, то вже на 2 курсі вони працюють у ролі командира взводу, в якого вже є підлеглі, адже вони вже вміють управляти як своїми підлеглими, так і технікою, яка їм підпорядкована. По закінченню 2-х років навчання на кафедрі, студенти проходять збори у навчальному центрі,. Студенти відпрацьовують навички із загальної тактики, вогневої підготовки, РХБ захисту, військово-інженерної підготовки, топографії, автомобільної підготовки. Після того як студенти проходять навчальний збір,  складають іспит, вони приймають присягу на вірність українському народові. Умови, які ми надаємо нашим студентам - і харчування, і благоустрій – все на вищому рівні, тобто щоб слухачам було сприятливо навчатися, жити, виконувати практичні завдання. За 5 років мого управління кафедрою, я чую лише схвальні відгуки про те, що студентам подобається навчатися, а якби виникла можливість, більшість студентів бажали б вдруге поїхати на навчальні збори.

-Серед ваших студентів є дівчата. Чи багато студенток навчається на кафедрі і які спеціальності обирають?

На кафедрі підготовки офіцерів запасу навчається 54 дівчини. Вони мають право обирати всі спеціальності, за виключенням однієї – «Підрозділи НГУ спеціального призначення».

Всі дівчата лише позитивно ставляться до занять і добросовісно навчаються. Вони проявляють зацікавленість, ініціативність, їх очі блищать. Більша частина студенток бажають отримати можливість у подальшому служити як в Нацгвардії, так і в інших структурах військового спрямування і вони прекрасно розуміють, що робити в подальшому, тобто зовсім не бояться тягарів військового життя.

- Хто входить до вашого колективу, розкажіть про викладацький склад кафедри?

Усі працівники повинні мати військову освіту, адже щоб навчати військовій справі, треба бути військовим. На сьогодні у нас на кафедрі працюють 8 кандидатів наук, доценти. Всі викладачі, як правило, на військовій службі більше 25 років, мають великий бойовий досвід. Серед викладачів є генерал-майор запасу, 2 учасників Операції Об’єднаних Сил, 2 ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС. Тобто досвід дозволяє викладачам надавати прекрасні знання студентам кафедри підготовки офіцерів запасу.

-Які перспективи мають перед собою випускники кафедри, де вони можуть себе реалізувати?

Основне призначення кафедри підготовки офіцерів запасу – підготувати офіцерів запасу для Збройних Сил України. Отримавши військове звання, випускники мають можливість потрапити в різні структури, які пов’язані з військовою діяльністю: Національну гвардію, Службу безпеки України, Державну прикордонну службу чи Національну поліцію України.

Насамкінець, завідувач кафедри підготовки офіцерів запасу Ігор Радченко звернувся до потенційних абітурієнтів і запросив на навчання: «Запрошую усіх бажаючих до навчання на кафедру. Отримати звання офіцера – звучить гордо, а захист Батьківщини – професія почесна. До нас йдуть справжні чоловіки і жінки, справжні патріоти», - підсумував Ігор Радченко.

За детальнішою інформацією можете звертатися на сайт Академії та за телефонами - 732-31-18, 739-28-78

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ