новини

Академія Нацгвардії стала першим військовим навчальним закладом, який співпрацюватиме з Британською Радою в Україні

17.06.2021 16:13

 

Викладачі Національної академії Національної гвардії України протягом наступного навчального року братимуть участь у Програмі вдосконалення викладання у вищій освіті України.

Програму реалізує Британська Рада в Україні у партнерстві з Інститутом вищої освіти НАПН України, Advance HE (Велика Британія) та за підтримки Міністерства освіти і науки України і Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Мета Програми – підвищення якості вищої освіти України шляхом розвитку інституційної спроможності університетів України щодо вдосконалення викладання і навчання. Програма була розроблена на основі проведеного дослідження стану і потреб викладання у вищій освіті України. Перший цикл програми відбувся минулого року.

Планується, що протягом трьох років (2020-2022 рр.) у Програмі візьмуть участь 30 університетів України.
Учасниками цьогорічного циклу стали 10 українських університетів, серед яких Академія Нацгвардії, яка стала єдиним вищим військовим навчальним закладом. 

«Завдяки реалізації Програми очікується створення національної платформи для фахового обговорення та обміну кращими практиками з вдосконалення викладання у вищій освіті. Здійснюватиметься формування мережі викладачів та управлінців університетів, готових до втілення змін та обміну ефективними практиками щодо вдосконалення викладання серед колег як у власному університеті, так і між університетами України, - зазначив учасник Програми, доктор економічних наук, професор, заступник начальника навчально-методичного центру – начальник відділу методичного забезпечення навчального процессу Михайло Медвідь. – Важливою також є підтримка університетів у реалізації інституційних проектів із вдосконалення викладання».

Програма складається із двох компонентів: компонент для викладачів університетів та компонент «Центри досконалості викладання» для менеджменту університетів.
Компонент для викладачів включає вивчення практичних підходів до викладання і навчання у вищій освіті. Основний акцент програми полягає в тому, щоб замотивувати учасників до використання нових підходів, основаних на студентоцентрованому навчанні, які вони зможуть застосувати в аудиторії зі своїми студентами та поділитися знаннями зі своїми колегами.
Компонент «Центри досконалості викладання» має на меті розробку інституційних стратегій викладання і навчання, і створення центрів для забезпечення сталого професійного розвитку викладачів у закладах вищої освіти України.

Однією з умов участі є формування навчальним закладом своєї команди. До складу команди входять три викладачі та один представник менеджменту університету. Академію Нацгвардії представлятимуть чотири викладачі, які здійснюють викладацьку діяльність на різних кафедрах та адміністративний працівник.

Протягом року викладачі опановуватимуть нові підходи до викладання і навчання, а управлінці розроблятимуть інституційну стратегію вдосконалення викладання та працюватимуть над створенням центру для забезпечення системного професійного розвитку викладачів.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ