новини

АНОНС: До Дня НАНГУ провідні харківські ЗМІ розпочали створювати цикл матеріалів про навчальний заклад

15.12.2021 16:09

 

До Дня Національної академії Національної гвардії України провідні харківські ЗМІ розпочали створювати цикл матеріалів про наш навчальний заклад. Перша публікація вийшла на сайті інформаційного агентства «Время».

 

Літопис сучасності. Національній академії Національної гвардії України – 30 років!

 

2 січня Національній академії Національної гвардії України виповнюється 30 років. У вимірі часу – це 10957.5 днів. 30-річний літопис Національної академії Національної гвардії України унікальний, він якнайкраще показує, що вчорашній день – це історія. Завтрашній – загадка. Сьогоднішній – подарунок. Не дивно, що Академія дарує сотням особистостей майбутнє. Саме люди були є і залишаються найбільшим багатством навчального закладу. Пропонуємо вам самостійно переконатися у цьому.   

Академія дала путівку в життя багатьом генералам-вихованцям. Серед яких міністр оборони України з 2014 по 2019 рік, генерал армії України Степан Полторак, який очолював навчальний заклад 12 років. Саме під керівництвом генерала армії Полторака Академія стала сучасним багатопрофільним вищим військовим навчальним закладом четвертого рівня акредитації, відомого не тільки на теренах України, але й за її межами. Сьогодні численний колектив Національної академії Національної гвардії України під командуванням кандидата технічних наук, доцента генерал-лейтенанта Сергія Соколовського крокує у ногу з часом та збагачується передовим досвідом.

2 січня 1992 року навчальний було перейменовано в Харківське вище військове училище Національної гвардії України. 5 січня 1992 року особовий склад училища склав військову присягу на вірність українському народові, а 6 липня 1992 року тут було здійснено перший у незалежній Україні випуск лейтенантів – 206 молодих офіцерів поповнили лави НГУ.

У зв’язку з реформуванням Національної гвардії України, починаючи з 1995 року, навчальний заклад змінював назву протягом трьох разів. А 4 червня 2014 альма-матер офіцерів військ правопорядку було остаточно присвоєно статус Національної академії Національної гвардії України. 

Сучасність у цифрах та досягненнях

Нині Академія здійснює підготовку офіцерських кадрів командних, тилових, технічних та гуманітарних спеціальностей тактичного та оперативно-тактичного рівнів, має постійно діючі магістратуру, ад’юнктуру та докторантуру, курси післядипломної освіти офіцерського складу, мовний відділ, у якому офіцери з військ проходять курси інтенсивного вивчення англійської та французької мови, а також заочну форму навчання військовослужбовців, що проходять службу за контрактом. Нагадаємо, що 2013 року вперше в історії навчального закладу було здійснено набір дівчат, які, в якості офіцерів, поповнили ряди Нацгвардії у 2017 році.

Окремо слід згадати і про наукову та міжнародну діяльність навчального закладу. Нині свої знання слухачам, курсантам і студентам передають 27 докторів наук, 159 кандидатів наук, 22 професори, 108 доцентів, 12 старших наукових співробітників, а також навчаються 11 ад’юнктів. Крім цього, з 2013 року працює Спеціалізована рада по захисту докторських дисертацій, а відтак захищено 13 докторських дисертацій.  В Академії Нацгвардії налагоджена співпраця із 40 науковими установами, з яких 4 - міжнародні.

Міжнародна співпраця з орієнтиром на розвиток

За останні 7 років у Академії Нацгвардії значно розширилася міжнародна співпраця. Починаючи з 2015 року, Академія плідно співпрацює із Офісом зв'язку НАТО в Україні та на постійній основі бере участь у функціонуванні двох програм –  Програми професійного розвитку Україна-НАТО та Програми з виховання та розбудови доброчесності. А з 2017 року навчальний заклад є головною платформою для реалізації проєктів НАТО в східному регіоні України. Так, із 2018 року в Академії на постійній основі проходять короткострокові курси за участю фахівців НАТО в рамках Програми професійного розвитку Україна-НАТО. Вони охоплюють питання публічних виступів, стратегічних комунікацій, кризового управління, лідерства та гендерної рівності.

Тривалий час із Академією Національної гвардії України співпрацюють представники Об'єднаної оперативно-тактичної групи ЗС Канади в Україні (операція UNIFIER). У 2020 році, вперше представники Збройних сил Канади два тижні тренували першокурсників під час первинної військово-професійної підготовки. А у 2021 році міжнародні партнери розпочали підготовку офіцерів та курсантів Академії у рамках курсу TLP (Troops – Leading Procedures), де офіцери опановують процес прийняття рішень командирами. Розвивається співпраця і з Національною жандармерією Франції. Зокрема, за останні роки відбулись взаємні візити представників Школи офіцерів Національної жандармерії Франції за участю керівництва та курсантів.

Кожен день навчання з увагою до практики

Вже п’ятий рік поспіль офіцери НГУ вивчають іноземні мови на базі мовного відділу Академії під час інтенсивних курсів. З моменту створення відділу, в 2016 році, навички володіння англійською і французькою мовою покращили 190 гвардійців.

Невід’ємною частиною Академії є навчальний центр. Тут функціонує комплексна смуга перешкод для фізичної та психологічної підготовки курсантів, гірське та десантно-штурмове містечко, блокпости та інженерне містечко, що дозволяє практично відпрацьовувати всі необхідні елементи відповідно до навчальної програми підготовки майбутніх офіцерів.

В Академії Нацгвардії є всі можливості навчатися за допомогою сучасного обладнання та тренажерів. Так, у навчально-тренувальному комплексі наразі функціонує  6 комплексних динамічних тренажерів для практичної підготовки майбутніх офіцерів. Динамічний тренажер екіпажів БТР-4Е, учбово-діючий стенд бойового модулю «ПАРУС», симулятор зенітно-ракетного комплексу «Ігла», протитанковий ракетний комплекс «Фагот», тренажер «КРАЗ» та «Стугна» - найкраще цьому підтвердження.

Всі курсанти Академії обожнюють займатися спортом, адже для цього створені всі умови. Навчально-спортивний комплекс включає в себе зал для ігрових видів спорту, кросфіту, рукопашного бою та відновлювальний центр. Для підтримання фізичної форми курсанти тренуються у тренажерному залі. У залі розміщено понад 50 сучасних тренажерів для тренування всіх груп м’язів. Враховуючи постійну фізичну підготовку, гвардійці Академії постійно беруть участь у низці спортивних змагань, а перемоги не змушують на себе чекати.  

З пам’яттю про подвиг – назавжди

Поруч із усіма досягненнями, відкриттями та прагненнями назавжди залишається пам’ять про військовослужбовців, які навчалися в Академії у різні роки, але, на жаль, загинули під час виконання бойових завдань. Серед них 15 офіцерів, які загинули під час виконання службово-бойових завдань у роки незалежності України, зокрема в зоні проведення АТО/ООС.

Навчальний заклад також може пишатися дружньою ветеранською родиною. Сьогодні ветеранська організація Академії нараховує 403 особи і є однією із найпотужніших ветеранських організацій Харківщини.

Про ветеранів Академії, їх внесок у розвиток навчального закладу, пам’ятають як офіцери, так і курсанти Академії. Саме перед цими молодими, амбіційними та спраглими до знань особистостями відкривається майбутнє. Вони навчаються, щоб бути справжніми професіоналами та проходити службу на вірність України. А поруч із гвардійцями завжди будуть честь, мужність і закон.

А сьогодні пропонуємо переглянути інтерв’ю із курсантом гуманітарного факультету Академії Владиславом Рімшею, яке вийде о 22:00 в програмі «Точка зору» на телеканалі р1. 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ