новини

Артем Турчинов: «Увесь спортивний світ показав, що адаптуватися можна навіть до кардинальних змін»

06.04.2021 15:01

Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку — відносно нове свято в календарі міжнародних та всесвітніх дат, встановлених Організацією Об’єднаних  Націй. 23 серпня 2013 р. Генеральна Асамблея ООН одноголосно ухвалила резолюцію, якою зазначалося, що «здоровий спосіб життя, фізична та інтелектуальна активність  — запорука загального процвітання й добробуту». Особливо актуальними зазначені тези стали під час пандемії COVID-19. Як змінився спорт в умовах карантину, і чому підвищилася його цінність для кожної свідомої особистості, читайте у нашому інтерв’ю з Т. в. о. начальника кафедри фізичної підготовки та спорту Національної академії Національної гвардії України доцентом Артемом Турчиновим.

 

Артеме Васильовичу, 6 квітня вся спільнота святкує Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку, а чи не вважаєте ви, що для військового – це, деякою мірою, подвійне свято, адже відображаються відразу дві важливі позиції – фізична активність та мир?

Перше, що мені спадає на думку, відповідаючи на питання – фільм «Троя», який вийшов на екрани ще у 2004 році. Він показує, яким має бути справжній воїн – патріот своєї країни та народу. Військовослужбовець, апріорі, має бути розвинутим, сильним, відважним, фізично витривалим. Завдяки заняттю спортом всі, перераховані вище якості, досягаються набагато швидше. Вважаю, що військовий повинен бути готовим до війни, незважаючи на мир довкола себе. 
Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру 2020 року був призначений спонукати людей до активних дій, зміцнювати солідарність, командний дух і підвищувати проінформованість щодо COVID-19. На ваш погляд, чи змінилися акценти у 2021 році?
2020 рік показав нам, яким чином у найкоротший час можна перебудувати та переосмислити життя. Спортсмени під час пандемії опинилися не в кращому становищі, адже, у переважній більшості, всі були позбавлені участі у змаганнях, які найбільше мотивують до занять спортом. Кожен зрозумів, що готуватися треба не для змагань, а для самих себе, розвиваючи рішучість та сили бути готовим до різних завдань і викликів, які можуть виникати в різні часи. 
Також 2020 рік спонукав до того, що потрібно звертати увагу на своє здоров’я. Фізичне виховання є одним із важливих критеріїв, який впливає на стан здоров’я і самопочуття. Відтак, у багатьох родинах стали мотивувати один одного до занять спортом. Повернулися до використання гир, гантель, еспандерів. При чому, фізична активність може бути різною - настільний теніс, пробіжка або тренування із обтяженням. Найважливіше, що саме  карантинні обмеження показали, що ми можемо проводити онлайн змагання, не виходячи з дому. 

 

Що можете сказати про розвиток спорту в Академії Нацгвардії в умовах карантинних обмежень?

Що стосується Академії, то карантинні обмеження, навпаки, ще більше мотивували курсантів до занять спортом. Мабуть, такою є людська природа, чим більше обмежуєш людину, тим більше її це зацікавлює. Гвардійці почали цікавитися такими видами спорту, які раніше не користувалися популярністю. Попри складнощі, кафедра фізичної підготовки та спорту зробила все можливе для того, щоб надати належну підготовку курсантам під час спортивних зборів. Результати говорять самі за себе - це курсант факультету логістики Назар Зубков, який посів 3 місце в Чемпіонаті України з боротьби самбо, а також перемоги в командному заліку на змаганнях із легкої атлетики та футболу. 
Як я вже говорив, карантинні обмеження дають змогу більше розвивати онлайн змагання і кожен курсант може брати у них участь. Зараз дуже багато напрямків, коли для участі потрібно мати лише камеру, невеличку кімнату або кут казарми і комплекс вправ, який треба виконати. Більше того, онлайн змагання проводить вся міжнародна спільнота, щоб застрахувати себе від зривів в умовах карантину.

 

Спорт є потужним інструментом зміцнення соціальних зв’язків, а чи можете навести приклади, коли гвардійці Академії об’єднувалися навколо позитивних цінностей і це сприяло зміцненню діалогу з суспільством?

Наших курсантів неодноразово запрошують до участі у змаганнях із кросфіту, які проводяться у різних спортивних клубах Харкова, зокрема спортивному клубі YOD. Ми залучаємо гвардійців до участі, щоб підвищити їх моральний дух, оскільки у зв’язку з карантином, вони мають обмежений вихід на територію поза Академією, а такі заходи дають новий поштовх до занять спортом. Коли вони спілкуються з авторитетними спортсменами та тренерами, які їх підбадьорюють до занять спортом, значно підвищується мотивація та прагнення до розвитку. 

 

Здається, що теза «спорт на благо миру та розвитку» більше показує спорт як життєву категорію. Що особисто вам надав спорт?  Наскільки зробив відкритим до світу?

Спорт дає можливість спілкуватися, знаходити нових знайомих, а це напрочуд розширює світосприйняття та закликає до нових звершень. Більшість моїх знайомих – це коло людей, які мають схожі погляди та життєву позицію. Оскільки я професійно займаюся кросфітом, то завжди відслідковую змагання не тільки всеукраїнського, але й світового рівня. Цього року, в березні, були проведені змагання CrossFit Open. Змагання яскраво показали, що займатися спортом можна навіть у онлайн-форматі. Все, що треба - знімати комплекси вправ, а потім дивитися рейтинг у списках світової спільноти змагань із кросфіту. Таким чином, увесь спортивний світ показав, що адаптуватися можна навіть до кардинальних змін. Дуже хочу, щоб схожі змагання проводилися для українських військових. Хоча, дещо схожі змагання, а саме «Гвардійський комплекс» вже проводилися у 2020 році, чекаємо на нові змагання у 2021-му.  

 

Які цінності, на ваш погляд, спорт робить ключовими у житті людини? Чи програмує її до щастя та успіху?

Людина створена для того, щоб рухатися, так було історично. Сучасний світ обмежує наш рух, а спорт не дає сформуватися процесам застою в організмі, а ще неабияк дисциплінує. Життя – це рух, тому кожен має взяти собі за правило, що з 24 годин – одну годину маєш приділяти фізичній активності. Це покращує настрій та самопочуття і спонукає до руху вперед по життю. 

  

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ