новини

День українського миротворця. Участь у місії мовою фактів

15.07.2021 15:51

 

Починаючи з 2013 року в нашій державі, щорічно, 15-го липня, святкується День українського миротворця. Ця дата обрана невипадково, саме 15 липня 1992 року група українських військовослужбовців вперше перетнула кордон колишньої Республіки Югославія. За роки незалежності України понад 300 гвардійців виконували завдання у складі миротворчих місій у Косово, Ліберії, Південному Судані, Східному Тиморі, Демократичній Республіці Конго, Кот-д’Івуарі, Боснії, С’єрра-Леоне та на Кіпрі. Завдяки гвардійцям  Національної академії Національної гвардії України, які брали участь у миротворчих місіях, ми зібрали для вас найбільш цікаві факти про світ миротворчої діяльності. 

 

Стати частиною миротворчої місії

 

Починаючи з 2015 року, у миротворчих місіях взяли участь 5 офіцерів Академії Національної гвардії України. Троє з яких проходили службу в якості спостерігачів цивільної поліції у  Місії Організації Об’єднаних Націй у Південному Судані (UNMISS). Двоє стали частиною Місії Організації Об’єднаних Націй у Демократичній Республіці Конго (MONUSCO). Якщо говорити про Республіку Південний Судан, сьогодні, спостерігачів цивільної поліції в Південний Судан направляють 39 країн.

Кожен представник перед отриманням статусу спостерігача повинен пройти непростий відбір у своїй країні. При цьому, з кожним роком відбір стає дедалі ретельнішим, а заліки складнішими, оскільки керівництво місії почало більше звертати увагу на якісний, а не кількісний склад спостерігачів. Підготовка українських миротворців здійснюється у Спеціальному миротворчому центрі, розташованому в селищі Віта Поштова, який діє при Національній академії внутрішніх справ. Попередньо з кандидатами проводиться тестування, під час якого українська сторона намагається ідентифікувати тих осіб, які дійсно зможуть взяти участь у заліках із залученням іноземного представника. Тих осіб, які пройшли тестування долучають до здачі двох заліків – з мовної компетенції та водіння. До здачі заліку з мовної компетенції допускаються кандидати із рівнем володіння англійською мовою не нижче А2. Залік складається з читання, написання рапорту, аудіювання та проведення співбесіди у формі інтерв’ю. Такий спосіб проведення співбесіди дозволяє більш якісно визначити комунікативні навички майбутніх миротворців. Залік з водіння складається з теоретичної частини (знання правил дорожнього руху, будови автомобіля) та практичної частини (вміння маневрування на обмежених територіях, їзда в місті з дотриманням правил дорожнього руху). Особи, які вдало склали заліки, після підготовки всіх необхідних документів, направляються на проходження миротворчої місії ООН тривалістю у 2 роки із врахуванням відпустки, окрім місії у Демократичній Республіці Конго, яка триває 3 роки.  

 

На контрастах

 

Народ кожної країни відрізняється за своєю ментальністю, що впливає й на характер окремої людини як його частини. Через це українським миротворцям доводилося враховувати особливості культури, релігії, звикати до специфіки вимови англійської, надавати допомогу та поради новачкам, і навіть вирішувати їх особисті проблеми.

Контрастами наповнена й природа. Чисте, без відсутності вихлопних викидів повітря. Чисте, на перший погляд, джерело, ковток води з якого може стати серйозним збудником черевного тифу, тож воду п’ють виключно бутильовану. Сонце, яке, наприклад, у Південному Судані спричиняє нестримну спеку, часто до 40 градусів тепла. Від його променів нікуди не сховаєшся, але спостерігати за сходом сонця о 7 годині ранку (оскільки Південний Судан знаходиться майже на екваторі) та його заходом о 19:00 вечора – незабутні емоції, коли від краси перехоплює подих.        

 

«Юний миротворець» - проєкт для виховання молоді в дусі миру

 

У 2018 році в Харкові почали діяти міжнародні програми «Школа миру» і «Юний миротворець» при Міжнародній асоціації миротворців ООН. Координатором є сержант Академії Сергій Самойлов.

Сьогодні в місті нараховується 56 загонів юних миротворців, в кожному по 15-20 осіб. Під час занять школярі отримують навички з тактичної медицини, вогневої підготовки, основ миротворчої діяльності, вдосконалюють знання англійської та французької мови, а також мають можливість брати участь в онлайн зустрічах з іноземними миротворцями.  По закінченню Школи кожен учасник отримує сертифікат, який надає можливість школяру організувати миротворчу діяльність самостійно на базі своєї школи.

 

Відчуття братерства

 

Серед миротворчого контингенту присутня неймовірна взаємодопомога, яка сприяє утворенню надійної атмосфери, де кожен відчуває себе комфортно в тій справі, якою займається, а відтак і представляє країну на гідному рівні. Це той випадок, коли військовому не треба нічого просити, якщо колега побачить, що ти потребуєш допомоги, то допоможе без всіляких прохань.

 

Пам’ятати героїв

 

Пам’ять – основа духовної сталості людини, її щит перед швидкоплинним часом, її орієнтир до пізнання життєвої істини. Пам’ятати тих, кого вже немає поруч – святий обов’язок кожної свідомої особистості. Пам’ятати військовослужбовців, які не повернулися з війни - справа духовної честі. В ім’я перемоги миру поклав своє життя й випускник Академії Нацгвардії старший лейтенант Ігор Кіналь. Його історія – маленький уривок з трагічним фіналом, але вогник пам’яті горить і далі, бо герої не вмирають. До Косово офіцер вирушив у 2006 році. Від 14 грудня 2007 року перебував на посаді заступника командира оперативного взводу Спеціального миротворчого підрозділу МВС України в міжнародній операції ООН з підтримки миру і безпеки в Косово. Вранці, 17 березня 2008 року, під час проведення спеціальної операції по звільненню захопленої території та приміщення суду в північній частині м. Мітровіца, відбулося зіткнення та збройне протистояння між противниками факту проголошення незалежності Косово та поліцейськими силами ООН. Того дня протестуючі обстріляли будинок поліцейської станції та закидали територію гранатами. Було поранено 21 працівника Спеціального миротворчого підрозділу МВС України в Косово. Ігор Кіналь помер від численних осколкових поранень після проведеної хірургічної операції.

11 квітня 2008 року за мужність і самовіддані дії, виявлені під час виконання спеціального завдання у міжнародній миротворчій операції в Косово, офіцера нагородили орденом «За мужність» III ст. (посмертно).

 

Миротворча місія?.. Думки гвардійців-миротворців

 

Полковник Євгеній Башкатов. Брав участь у миротворчій місії у Косово у 2003-2004  та  2007-2008 роках.

«Участь у миротворчій місії повністю змінила моє ставлення до товаришів, військової служби та навіть родини. Прийшло також розуміння, що миротворець – це той, хто творить і дарує добро людям та є їх захисником. Він намагається припинити конфлікти для того, щоб люди раділи життю. У Косово ми були охоронцями миру».

Полковник Ігор Приходько. Брав участь у складі миротворчого контингенту в Косово у 2002-2003 роках.

«Моє покликання, перш за все, служити своєму народові, а місія – це як частина цієї служби, можливість гідно представити свою країну і поділитися досвідом із колегами з різних країн світу».

Підполковник Олександр Минько. Брав участь у міжнародній місії ООН в республіці Ліберія у 2012-2014 роках.

«Багатогодинні патрулювання місцевості, робота на місцях скоєння злочинів, участь у припиненні масових заворушень, робота з місцевим населенням, проведення занять та тренінгів – все це безцінний досвід, який набув під час проходження місії».  

Підполковник Володимир Гончар. Брав участь у миротворчій місії у Республіці Південний Судан у 2013-2014 та 2015-2018 роках.

«Я виніс для себе, що українські миротворці доволі професійно підготовлені, тому що в будь-яких ситуаціях, які в нас траплялися, ми були готові до виконання поставлених завдань як у фізичному, так і моральному плані. Завжди приємно згадую свою службу в штабі. Робота в мультикультурному колективі сприяла взаємодопомозі та повазі до культурних та релігійних аспектів, що, у підсумку, допомагало успішно виконувати обов’язки». 

Підполковник Володимир Лютий. Брав участь у миротворчій місії у Республіці Південний Судан у 2013-2015 роках.

«Україна зарекомендувала себе як країна, яка готує професійні кадри для миротворчих операцій. Взагалі, служба у місії дуже перевіряє людину на професійні та особистісні якості, тому що ти їдеш у складі підрозділу. У тебе немає права на помилку, адже ти представник держави Україна. Люди, які приходять до тебе за допомогою вірять, що ти не будеш діяти суб’єктивно та однобічно, а тому зможеш розібратися із ситуацією». 

Підполковник Ігор Товма. Брав участь у миротворчій місії у Республіці Південний Судан у 2013-2015 та 2018-2020 роках.

«Служба в миротворчій місії - це неймовірна можливість для розвитку та самовдосконалення. А ще я переконався, що в місії ми всі браття-миротворці. Дякую миротворчій місії ООН за цей безцінний життєвий досвід та можливість зустріти гарних людей, справжніх професіоналів своєї справи».

Підполковник Сергій Перетятько. Загалом, брав участь у трьох миротворчих місіях у Південному Судані з 2007 по 2019 рік.

«Ті, хто вирішили взяти участь у миротворчій місії, повинні звикнути до контрастів. Саме вони несуть ключовий вплив на морально-психологічний стан, адаптацію до стресів, що приводять до пришвидшення духовної зрілості. Відбиток залишає й неможливість спілкуватися з родиною. Звісно, відпусток ніхто не відміняв, але треба бути готовим до того, що, як мінімум, чотири місяці близьких ви не побачите».

Підполковник Сергій Годлевський. Брав участь у миротворчих місіях у Косово 2006-2007 роках та Республіці Конго з 16 лютого 2020 року й дотепер.  

«Місія творити мир для мене – це покликання і, в деякій мірі, самопожертва. В якийсь момент життя ти розумієш, що маєш реалізувати на практиці набуті знання і допомогти хоча б трохи людям, які опинилися в умовах небезпеки. Також мене захоплює пізнання культури інших країн, професійне вдосконалення, отримання дорогоцінного практичного досвіду».

Підполковник Павло Волков. Брав участь у миротворчій місії у Косово у 2007-2008 роках.

«Миротворча місія змінила мене на краще. Я переглянув свої пріоритети та життєві позиції, а отримавши виключний бойовий досвід, став більше цінувати своє життя та оточуючих. Також миротворча місія поставила на перший план такі риси мого характеру як справедливість, чесність, людяність та стриманість».

Сержант Сергій Самойлов. Брав участь у миротворчій місії ООН у Сьєрра-Леоне у 2001-2002 роках та міжнародній операції в Іраку в 2003-2004 роках.

«Якщо в тебе неупереджений погляд на людей з якими ти перетинаєшся у миротворчій місії, тобі легше знайти ключі до примирення конфліктуючих сторін. Миротворець – це також певний підхід в свідомості людини. Наша місія бути посередниками миру та взаємодіяти зі світом, розуміючи його істинну природу».

 

Вітаємо всіх українських миротворців з професійним святом! Служба в миротворчій місії стала для кожного з вас моментом переосмислення життя та його цінності. А ще, ми переконані, що кожен із вас зрозумів, як все ж таки важливо у нашому неспокійному світі творити мир!..

 

 

 

 

Відділ міжнародних зв`язків, інформації та комунікацій НА НГУ