новини

До 72-ї річниці з Дня створення НАТО. Як відбувається співпраця Академії Нацгвардії з Альянсом в умовах пандемії COVID - 19

04.04.2021 08:46

У минулому році до Дня створення НАТО ми вже розповідали про історію співпраці Національної академії Національної гвардії України з представниками НАТО. На жаль, пандемія COVID-19 внесла корективи у діяльність усіх світових організацій, і Альянс не став виключенням. Про особливості співпраці Академії Нацгвардії з представниками НАТО в умовах карантину, читайте далі в матеріалі.     

Нацгвардія дуже плідно співпрацює з Представництвом НАТО в Україні з 2014 року, реалізовує річні національні програми під егідою Комісії Україна-НАТО, які є ключовим системним документом розвитку співробітництва з НАТО та важливим інструментом здійснення реформ за підтримки Альянсу.

Співпраця Академії Нацгвардії з представниками НАТО розпочалася у 2015 році. А з 2017 року навчальний заклад є головною платформою для реалізації проєктів НАТО в східному регіоні України. Наразі Академія плідно співпрацює з Офісом зв’язку НАТО в Україні та на постійній основі бере участь у функціонуванні двох програм – Програма  професійного розвитку Україна-НАТО та Програма з виховання доброчесності.

З 2018 року в Академії на постійній основі проходять короткострокові курси за участю фахівців НАТО. Вони охоплюють питання публічних виступів, стратегічних комунікацій, кризового управління, лідерства та гендерної рівності. Цього року курси для курсантів гуманітарного та командно-штабного факультетів вперше проводилися в онлайн-форматі.

Починаючи з березня 2020 року, у зв’язку з дотриманням карантинних обмежень, розпочалася активна співпраця у дистанційному режимі.         

Одним із перших важливих заходів, який було проведено в онлайн-форматі був триденний онлайн-тренінг «Надихаюче лідерство», який пройшли представники відділу євроатлантичної інтеграції та відділу міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій. Тренінг організували представники Програми професійної підготовки Україна-НАТО, зважаючи на процес реформування сектору безпеки та оборони України відповідно до стандартів НАТО.

Для розширення подальшого досвіду, представники Академії взяли участь  в онлайн-зустрічі спільної робочої групи гвардійців та іноземних фахівців з питань доктрини та освіти (DEAG) й Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні (UNIFIER). Зустріч була присвячена обговоренню проєкту, метою якого є інтегрування принципів НАТО у навчальний процес.

А вже в серпні відбулася зустріч з представниками Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних Сил Канади в Україні (операція UNIFIER) щодо напрямків підготовки майбутніх офіцерів та кадрів для Національної гвардії України відповідно до стандартів НАТО. Результатом зустрічі стало впровадження пілотного проєкту первинної професійної підготовки курсантів у вересні 2020 року. Так, вперше за всю історію навчального закладу, під час первинної військової підготовки були присутні представники Збройних Сил Канади в Україні, які передавали офіцерам та курсантам важливий військовий досвід. 

Для отримання подальшого досвіду щодо розроблення та проведення інформувань та модульних курсів, за підтримки Програми PDP (Програма професійного розвитку Україна-НАТО), представниками відділу євроатлантичної інтеграції та відділу міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій було пройдено онлайн-курс «Критичне мислення: принципи та інструменти». 

Одним із основних досягнень стало проведення модульного курсу «Вступний курс НАТО» з публічних виступів. Модульний курс було проведено відділом євроатлантичної інтеграції Академії у співпраці з Програмою професійного розвитку Україна-НАТО (PDP). Найголовнішою особливістю цьогорічного курсу стало те, що його було проведено в онлайн-форматі. Участь у курсі взяли більше 50-ти курсантів другого року навчання гуманітарного та командно-штабного факультетів Академії. 

Також вперше для курсантів Академії Нацгвардії, з нагоди 72-ї річниці створення НАТО, було проведено виставку «Україна. Вектор до НАТО».

Як бачимо, пандемія COVID-19 поставила кожного з нас у невідомі раніше рамки, але завдяки прагненню до розвитку, співпраці та лідерства низка проєктів не втратили успіху. Нинішня ситуація як у світі, так і в Україні ще раз доводить, що кожну вершину, навіть недосяжну, можна підкорити. У нашому випадку, головне – тримати вектор на донесення стандартів НАТО не тільки в структуру Академії, але й всієї Національної гвардії України. 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ