новини

Духовий оркестр Академії виконав військові композиції для ветеранів міста

21.08.2020 13:49

Гвардійці  Академії взяли участь у міських заходах. Святковий прийом з нагоди 77-ої річниці визволення Харкова від нацистських загарбників пройшов в Харківській міській раді.

 

Музиканти Академії відтворили особливу атмосферу часів молодості ветеранів на урочистому прийомі учасників бойових дій та активістів ветеранського руху. Учасників  привітали з прийдешнім Днем визволення Харкова.

Міський голова привітав ветеранів з прийдешнім святом і подякував за мужність і героїзм, проявлені в боях за визволення України і Харкова, а також повоєнну відбудову міста: «Ви - герої, які принесли мир і перемогу під час найстрашнішої війни 20 століття. І ми всі, без винятку, шануємо і пам'ятаємо ваш подвиг і пишаємося вами. Наше місто двічі було в окупації, і ми дбайливо зберігаємо пам'ять про велику перемогу. Спасибі вам за перемогу! Харків - місто ветеранської бойової слави!» - підкреслив Геннадій Кернес.

З нагоди свята ветеранам війни і праці вручили Почесні грамоти. Серед нагороджених - учасники бойових дій на території України, а також в країнах Східної і Центральної Європи, ветерани війни і праці, представники ветеранського руху. Серед почесних гостей - визволитель Харкова Тамара Бутенко, яка в 20 років пішла на війну санінструктором. Ветеран, якій цього року виповнюється 100 років, поділилася спогадами про Харківську операцію, що почалася у серпні 1943 року.

«Зараз багато говорять, що звільнення Харкова від німців пройшло легко, але це неправда. Харків був узятий великими бойовими операціями, за наше місто велися запеклі бої. 10 найсильніших дивізій німців з танками обороняли підхід до міста, і ми їх всіх знищили, прорвали комунікації і штурмом взяли Харків. Це був страшний бій! Наші солдати рвалися врятувати Харків і якомога швидше вигнати звідси німців!» - згадує Тамара Бутенко.

Довідка. Битва за Харків почалася 13 серпня 1943 року, коли була прорвана зовнішня оборонна лінія міста. 17 серпня почалися бої на його околицях, а 23 серпня, о 2 годині ночі, почався штурм Харкова. О 4:30 183-а дивізія зайняла площу Свободи, і до світанку місто було, в основному, звільнене, але знадобився ще тиждень, щоб остаточно розгромити ворога. Окупація Харкова тривала 641 день. Харків виявився одним з найбільш зруйнованих міст в Європі.

У Харкові день закінчення операції, 23 серпня, відзначається як День міста.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації  НА НГУ та за матеріалами Харківської міської ради