новини

Дводенний курс TLP. Як курсанти навчаються процесу управління військами

18.10.2021 16:27

 

З курсантами п’ятого року навчання  гуманітарного факультету Національної академії Національної гвардії України відбулися заняття  із курсу TLP (Troops - Leading Procedures). Дводенні заняття провели представники Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні (операція UNIFIER). 

Під час першого дня сержант Андреанна Мішо акцентувала увагу учасників на базових поняттях порядку управління військами. Так, гвардійці ознайомилися із типовим піхотним взводом Збройних сил Канади, з порядком управління та віддання наказів (згідно інструкції).  

На другий день на курсантів очікувала практична частина курсу. З допомогою лейтенанта Алекса Беллі майбутні офіцери відпрацювали роботу над наказами. У процесі занять іноземні представники відповідали на запитання слухачів, що сприяло жвавій дискусії. При цьому, всі заняття проводилися англійською мовою.

Начальник відділу євроатлантичної інтеграції підполковник Володимир Гончар розповів, що викладання курсу вже імплементовано у навчальну програму з тактики для курсантів першого та другого років навчання. Натомість, щоб реалізувати курс для курсантів-випускників, довелося провести переговори з керівництвом факультетів Академії та іноземними партнерами.

«Оскільки випускники скоро стануть командирами взводів, у них будуть свої підлеглі. Для того, щоб курсанти мали уяву про спільні та відмінні риси управління військами в Україні та країнах-членах НАТО, покращили знання у процесі прийняття рішень командиром, і ще раз попрактикувалися, був організований курс TLP, - прокоментував підполковник Володимир Гончар. -  У планах провести такий курс для гвардійців третього року навчання. Крім того, після проведення  курсу для науково-педагогічних працівників кафедри тактики командно-штабного факультету Академії, військовослужбовці Збройних сил Канади, у якості спостерігачів, будуть запрошуватися до занять на кафедрі, щоб поглянути як викладачі впроваджують отримані знання у навчання майбутніх офіцерів».

За словами представників операція UNIFIER, обидві групи курсантів позитивно їх вразили. По-перше, слухачі доволі  швидко проходили матеріал. По-друге, оскільки курсанти добре володіють англійською мовою, процес комунікації не викликав жодних складнощів.  

«Під час занять із нашими партнерами вся нова інформація сприймалася легко, а курсанти нашої групи швидко реагували на нові виклики та нову тематику, - зазначила старший солдат Аліме Ванієва. – Особисто мені найбільше сподобалася практична частина, а саме процедура віддання наказів, зацікавила й робота з картами».

Від сьогодні розпочався курс TLP із курсантами факультету логістики, а через тиждень будуть проходити заняття із викладачами командно-штабного факультету.

Передбачається, що наприкінці листопада представники Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні урочисто вручать сертифікати як офіцерам, так і курсантам-слухачам курсу TLP.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ