новини

Фольк, джаз, рок: студенти Харкова витрачають власні канікули аби дарувати настрій курсантам

02.08.2021 14:37

Недільний ранок видався незвичним для поодиноких харків'ян, які проходили по своїх справах біля Національної академії Національної гвардії України. Молоді та усміхнені дівчата щось жваво обговорювали, тримаючи в руках чохли для одежі та музичних інструментів. Хто бачив відомий фільм “У джазі лише дівчата”, той зрозуміє.

А у той же самий час у Навчальному центрі Академії у с. Верхня Писарівка вже готувалися зустрічати гостей - виконавців Асоціації естрадних діячів України та студентів театру естрадного співу “СТЕП” Харківської державної академії культури.

Що ж саме спонукало молодих дівчат та хлопців витрачати час власних канікул та у неділю їхати з міста у невелике селище на Харківщині?

«Бажання дарувати людям гарний настрій! Особливо, коли мова йде про гвардійців», - зізнається студентка кафедри естрадного співу Анастасія Карабут.

Думку Насті підхоплює Діана Шафаростова: «А пам’ятаєте був такий мем “Зняли з поїзда до Нацгвардії”? Так нас навіть і “знімати” не треба, бо ми з тих, хто добровільно і з радістю даруємо своє мистецтво хлопцям з Нацгвардії!».

Зазначимо, це далеко не перший волонтерський концерт, який молоді естрадні виконавці дарують гвардійцям. Саме студенти театру естрадного співу “СТЕП”  під керівництвом заслуженої артистки України Людмили Кудрич ще у 2014 році – на початку АТО - одні з перших стали готувати та проводити виступи для бійців Національної гвардії України. А цього року - після підписання у Харкові Меморандуму про співпрацю у галузі культури та мистецтв між Національної академією НГУ, Східним ОТО НГУ та театрами і концертними закладами міста, співпраця із студентами “заграла новими нотами”. Зокрема, завдяки приєднанню до Меморандуму творчої спілки “Асоціації діячів естрадного мистецтва України”.

«Така співпраця дає дуже цікавий результат, - розповідає представник Асоціації заслужений артист естрадного мистецтва України Ян Харітонов. - Поєднання майстрів та відомих виконавців із талановитими студентами дозволяє, по-перше, готувати яскраві концертні програми, а, по-друге, - і це для всіх нас головне - дарувати гарний настрій молодим хлопцям, які боронять нашу країну - бійцям Національної гвардії України».

За словами Яна Харітонова, представники Асоціації разом із студентами Харківської державної академії культури вже виступили у двох частинах Нацгвардії, що дислоковані у Харкові.

«Гвардійці - щира та вдячна аудиторія. А ще - дуже енергетична! Під час виступу ти не лише віддаєш частинку своєї енергетики, а й наповнюєшся енергією щирого братерства, яку випромінюють хлопці» , - ділиться думками студентка ХДАК Марія Шутова.

Концертну програму для навчального центру Національної академії НГУ виконавці готували особливо прискіпливо. Розповідають, що півторагодинна зустріч мала бути не лише розважальною, але ще й ліричною, емоційною, цікавою.

“Ми заздалегідь знали, що будемо виступати перед хлопцями та дівчатами, частина з яких ще вчора були школярами, а частина вже мають бойовий досвід. Всіх їх поєднало прагнення стати офіцерами Нацгвардії і зараз вони опановують початковий курс підготовки. А це - щоденні заняття, згуртування, фізичні та емоційні навантаження. Тому, обираючи репертуар, ми намагалися зробити цю зустріч незабутньою, показати, як поважаємо цих хлопців та дівчат, як бажаємо їх підтримати, як пишаємось тим, що нас пов'язує дружба з Національною гвардією України”, - зазначив студент магістратури кафедри естрадного співу ХГАК Володимир Ахріменко.

Пісні відомих українських композиторів та виконавців, хіти світової естради - від ліричної “Червоної рути” Володимира Івасюка до сучасної патріотики Ілларії та пісень Тіни Тернер, що стали класикою.

“Я прагнула не лише показати особливості свого голосу та виконавську майстерність, а й підняти гвардійцям настрій, дати привід ще раз замислитись над тим, що країна у нас одна, а тому хлопці обрали дуже важливу професію - захищати кожного з українців. Саме тому кілька раз змінювала свій репертуар, радилась з Людмилою Кудрич. І врешті зупинилась на пісні “Сила”, в якій є дуже класні слова: “Розправимо вільні крила! Нас єднає велика сила!”. Ми сьогодні вільні завдяки ось цим молодим гвардійцям, які у свої 18-19 років вже щоденно опановують військову науку, прагнувши стати гідними офіцерами. І кожен із нас - хто сьогодні приїхав до навчального центру Академії НГУ розуміє, що нас із гвардійцями єднає велика сила - дружба!”, - вважає випускниця кафедри естрадного співу ХДАК Вероніка Зав’ялова. 

Півторагодинний концерт проминув під постійні оплески курсантів першого року навчання. Хлопці не лише підспівували виконавцям, а й підтанцьовували. Після фінального номеру, на який студенти підготували попурі на відомі українські естрадні пісні, над Писарівкою довго лунало: «Молодці! Дякуємо!».

“Це було драйвово! По-перше, ми відпочили. По-друге, почули оригінальні та неочікувані аранжування відомих пісень. Але для мене найголовніше в тому, що виконавці та дуже талановиті студенти витратили свій час не на відпочинок або на комерційний концерт, а на мене та моїх друзів. Повірте, це дорого коштує - сьогодні я впевнився в тому, що обрав вірний шлях і обов’язково стану гідним офіцером Національної гвардії України!”, - ділиться  враженнями після концерту курсант першого року навчання Станіслав Новицький з Кропивницького.

“Дійсно, хлопці праві - продовжує думку юнака заступник начальника Національної академії НГУ по роботі з особовим складом, кандидат психологічних наук, доцент, полковник Олена Іванова, - для військовослужбовців НГУ дуже важлива підтримка громадянського суспільства. Особливо, якщо вона йде від талановитої творчої молоді та від відомих виконавців, акторів, музикантів - публічних людей, до яких прислуховується вся країна, - це просто безцінне явище. Коли після вистав актори театрів Харкова спілкуються з нашими курсантами, дякують їм за службу, цікавляться, як хлопці навчаються, чим живуть, це додає не лише відчуття поваги до себе, але й стимулює майбутніх офіцерів Нацгвардії ставати всебічно розвиненими”.

Традицію дружнього спілкування не порушили й цієї неділі - після концерту гвардійці запросили співаків на справжню польову кашу. Більше того, для студентів силами курсантів першого року навчання була підготовлена  «програма у відповідь», адже серед юнаків та дівчат виявилось багато талановитих особистостей. Етюди з популярних сьогодні стендап-шоу, авторські пісні під гітару, проникливі вірші про військове братерство, любов та дружбу. Гвардійці декілька годин спілкувались із студентами - спільних тем для обговорення виявилось чимало. А ще – спільних улюблених пісень, які гвардійці та студенти разом співали під віртуозний акомпанемент на баяні заступника начальника командно-штабного факультету по роботі з особовим складом полковника Сергія Волошко.

І навіть дорогою до Харкова молоді виконавці не відпочивали.

“Так, хто їде з нами до гвардійців у Суми та Слов'янськ?”, - запитав Ян Харітонов.

У відповідь дружно пролунало 7  “Я!”.

“7 “я” це вже - сім’я - творчо-гвардійська! Тож, яку програму веземо? Розпочинаємо обговорення!” - продовжив Ян Харітонов...

Відділ міжнародних зв'язків, інформації та комунікацій НАНГУ