новини

Гвардійці Академії активно готуються до брейн-рингу «Фейкотрощі»

05.02.2021 09:04

Що таке пропаганда і чим вона небезпечна для нас?
Як розпізнавати прийоми маніпуляцій в медіа? Всі ці питання курсанти Національної академії Національної гвардії України розглядають на заняттях, готуючись до всеукраїнської олімпіади з медіаграмотності у форматі брейн-рингу «Фейкотрощі». Проєкт реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні. В олімпіаді, яка пройде навесні, візьмуть участь 32 навчальні заклади, які сформували 30 команд.

Нещодавно пройшло чергове заняття з підготовки команди. Заняття провела професор кафедри психології та педагогіки, кандидат педагогічних наук, доцент Світлана Ізбаш.  З гвардійцями були відпрацьовані рефлексивні ігри за новою методикою, розробленою медіаекспертом Академії української преси, докторкою педагогічних наук, професоркою Тетяною Івановою.

Під час виконання рефлексивних ігор, учасники команди вчилися розпізнавати тригери та прийоми маніпуляцій в медіа, проводили аналогії між реальною ситуацією в медіа і уявною, яку вони самі створили як представники певних медіа. Всі курсанти переконалися в тому, що будь-яку інформацію зі ЗМІ треба ретельно перевіряти. Курсанти зрозуміли, що найважливіша навичка медіаграмотної людини - це уміння розпізнавати інформуваня і пропаганду. Крім того, курсанти дізналися, що таке чорна пропаганда і чим вона небезпечна для нас, що становить зміст пропаганди, в якій формі скривається пропаганда у мас-медіа та чому люди більше вірять пропаганді.

«Заняття, які проводяться в межах підготовки до олімпіади, спрямовані на те, щоб навчити курсантів краще розуміти медіа тексти. Під час змагань одним із завдань буде визначити специфічні особливості у повідомленні, пошук фактів та встановлення виду інформування. Тому ці всі завдання ми активно опрацьовуємо на заняттях», - розповідає професор кафедри психології та педагогіки Світлана Ізбаш.

Нагадаємо, у лютому, березні та квітні пройдуть п’ять відбіркових регіональних раундів. А у травні відбудеться фінальний «двобій» на звання Чемпіона першої Олімпіади з медіаграмотності у форматі «Брейн-ринг».

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ