новини

Гвардійці Академії долучилися до інтерактивної дискусії про гендерну рівність

02.12.2021 17:07

90 курсантів усіх факультетів Національної академії Національної гвардії України взяли участь у інтерактивній дискусії «Розуміння маскулінності та гендерної рівності в секторі безпеки України». Це – частина тижневого марафону, присвяченого гендерним питанням, яким охоплено всі заклади вищої освіти МВС. До обговорення теми також долучилися представники Львівського державного університету внутрішніх справ та Академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.

Метою проведення інтерактивних дискусій стало обговорення результатів досліджень Міністерства внутрішніх справ України.  Зазначимо, що «Розуміння маскулінності та гендерної рівності в секторі безпеки України» – це перше національне дослідження, яке провели за ініціативи МВС. Головною метою дослідження є розроблення та оновлення політики, що сприяє гендерній рівності в органах системи Міністерства внутрішніх справ України за допомогою аналізу соціалізації респондентів, особливостей їх поведінкових моделей, пов’язаних з впливом гендерних норм та стереотипів.

У ході онлайн-зустрічі до учасників звернулася спеціалістка з комунікацій «ООН Жінки в Україні» Ганна Брєдова. Вона акцентувала увагу на меті дослідження, зокрема його важливості для визначення рівня сприйняття жінками та чоловіками в секторі безпеки України ролі чоловіків і жінок у суспільстві.

Так, учасники обговорювали, що таке гендерна рівність, маскулінність та фемінність, гендерні стереотипи та стереотипні погляди щодо ролей жінок та чоловіків на робочому місці. Крім того, говорили про насильство за ознакою статі (у тому числі і про домашнє насильство) та про прояви сексуальних домагань у громадських місцях.

Під час дискусій були продемонстровані відео, переглянувши які, учасники змогли дізнатися більше про результати дослідження.

«Гендерна рівність – це не жіноче питання, а системне. Минулого року Україна ухвалила свій другий Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325. Ця резолюція відіграла велику роль в тому, що визнається роль чоловіків та жінок та їх внесок щодо питань, які відносяться до миру та безпеки. Я впевнена, що рекомендації за результатом цього дослідження будуть іти на користь і чоловікам, і жінкам у всіх організаціях сектору безпеки України», - розповідає старший інспектор відділу євроатлантичної інтеграції Марія Ушакова.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ