новини

Гвардійці Академії Нацгвардії стали донорами плазми

20.09.2020 09:24

 

Долучитися до доброї ініціативи вирішили більше 30-ти курсантів факультету логістики та офіцери - слухачі денної форми оперативно-тактичного факультету Академії Нацгвардії. Процедура донорства проходила в Харківському обласному центрі заготівлі та переробки плазми «Харків-Плазма».

«Військовослужбовці, які здають плазму у нашому Центрі, мають можливість слідкувати за станом свого здоров’я – це і клінічний аналіз крові, і наявність таких інфекцій як ВІЛ, гепатити В і С, біохімічний аналіз крові, - розповіла медичний директор Центру Олександра Полякова. - Крім того, всім особам, які вперше стають донорами, проводимо безкоштовне тестування на наявність антитіл до COVID-19. Цей аналіз показує чи хворіла людина, а також чи має вона імунітет до цієї інфекції. На сьогодні це дуже важливо, особливо якщо людина працює у організованому колективі, зокрема, військовому».

Кожен із гвардійців здав по 650 мілілітрів плазми.
Слухач першого року денної форми навчання оперативно-тактичного факультету Академії майор Оріфжон Чорієв став донором плазми вперше, а от донором крові був уже 15 разів.

"Я був донором крові ще під час служби у військових частинах Кривого Рогу та Кременчука. Плазму здаю вперше, - зазначив  майор. - Радію, що, таким чином, зможу внести невелику частинку своєї допомоги тим, хто цього потребує. Раджу іншим також спробувати долучитися до доброї справи і, можливо, навіть врятувати комусь життя".

Вперше став донором і курсант третього року навчання факультету логістики Артем Сірко.

«Дуже радий був допомогти зі здачею плазми. Спочатку було страшнувато, але розуміння того, що роблю добру справу допомогло перебороти свій страх. Після здачі відчуваю себе добре. Планую ще брати участь у таких ініціативах», - запевнив курсант.

Курсанти були донорами плазми не вперше. Навесні цього року гвардійці Академії здали плазму для онкохворих дітей у рамках «Дня донора». А минулого року більше сотні військовослужбовців взяли участь у благодійному марафоні «Червона лінія життя».

 

Довідково:  Плазма – це частина крові жовтуватого кольору, яка являє собою водний розчин численних речовин, необхідних для життєдіяльності організму. Під час донорства плазми береться частина крові донора, а еритроцити повертаються. Таким чином, донор нічого не втрачає, а, навпаки, очищає кров та підвищує свій імунітет. У медицині вагоме значення має донорство плазми як для переливання, так і виготовлення лікарських препаратів, зокрема, для онкохворих.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ