новини

Гвардійці Академії пізнають мистецьке життя Харкова

07.06.2021 16:35



Музей видатних харків'ян імені Клавдії Шульженко, центр сучасного мистецтва "ЄрміловЦентр", Харківський історичний музей - всі ці заклади, протягом тижня, мали можливість відвідати курсанти гуманітарного факультету Академії Нацгвардії. Також до мистецтва долучився особовий склад батальйону забезпечення навчального процесу Академії. Так, солдати строкової служби відвідали Літературно-меморіальний музей ім. Г. С. Сковороди. Тоді як курсанти Київського факультету дізналися більше про історію літакобудування в Харкові, відвідавши Державний музей авіації імені О. К. Антонова.


Гвардійці відвідують культурні заходи під керівництвом кураторів та викладачів Академії.


За словами останніх, кожна виставка по-своєму унікальна та важлива для осмислення, особливо майбутніми офіцерами.


Скажімо, під час відвідин Харківського історичного музею, увазі курсантів було представлено виставку "Велич подвигу народного", присвячену Харкову та Україні в період Другої світової війни.


Нагадаємо, курсанти мають можливість щотижня відвідувати мистецькі заходи у рамках Меморандуму про співпрацю у галузі культури, мистецтва і туризму з Національною академією Національної гвардії України.


Приємно вразив гвардійців візит до виставкового центру сучасного мистецтва "ЄрміловЦентр". Військовослужбовцям були представлені роботи Харківської школи фотографії, які вирізнялися різноплановістю тем та образів. Основний акцент у фотороботах був на політичних та соціальних подіях, які переживали українці протягом майже трьох десятиліть.


"Такий неординарний вибір закладу для культурної поїздки майбутніх офіцерів викликаний, перш за все, актуальністю світосприйняття митців згідно зі світовими тенденціями, - наголосив викладач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін підполковник Руслан Васильченко. - Важливо всебічно розвивати потенційних заступників командирів підрозділів по роботі з особовим складом, а такі мистецькі заходи надають можливість знайти підхід до кожного військовослужбовця".


Курсанти Академії отримали позитивні враження від побаченого та почутого.


"Ми мали змогу відчути настрої співвітчизників у ті нелегкі часи, такі як пізній СРСР, 90-ті роки та початок, ХХІ-го століття, який був багатий на буремні події та суспільні перетворення. Широко були висвітлені й важкі сторінки з життя митців, а саме вимушена еміграція через неприйняття на Батьківщині, політичні переслідування та геронтократія у кінці 80-х років, - поділилася враженнями курсантка Софія Позняковська. - Паралельно кожен відрефлексував на собі досвід старшого покоління, що, безсумнівно, допоможе в службі та спілкуванні з цивільними представниками громадськості".


Крім того, гвардійці мали можливість обговорити почуте з офіцерами Академії Нацгвардії - підполковником Максимом Чепелем та підполковником Русланом Васильченком. Офіцери, враховуючи власний досвід, якнайкраще розуміли, що хотіли донести митці до глядача.


По завершенню візиту, курсанти, за бажанням, самостійно приділили увагу фотографіям, які зацікавили їх найбільше, а також поспілкувалися із директоркою виставкового центру щодо загальних питань сучасного мистецтва.


Сумісно з відвідуванням "ЄрміловЦентру", хлопці та дівчата з інших міст України мали змогу ознайомитися із багатим архітектурним ансамблем площі Свободи, концепт якого був пояснений керівником центру під час екскурсії експозицією.


Відділ міжнародних зв'язків, інформації та комунікацій НА НГУ