новини

Гвардійці практикували надання домедичної допомоги в екстремальних ситуаціях

08.12.2020 16:52

 

Зупинка масивних кровотеч із кінцівок, тампонада рани, накладання пов’язок, визначення рівня свідомості пораненого та ознак його життя, специфіка здійснення реанімаційних дій в умовах укриття. Всі перераховані дії, курсанти другого року навчання командно-штабного факультету відпрацювали під час заняття із психології екстремальної діяльності та тактичної медицини.

У рамках теми «Методика надання домедичної допомоги на полі бою», майбутні офіцери набували практичних навичок надання допомоги в умовах перебування пораненого під вогнем противника та в укритті.

Старший викладач кафедри психології та педагогіки майор Дмитро Слурденко зазначив, що тактична медицина – одна з компонент бойової та спеціальної підготовки гвардійців. Сьогодні заняття із тактичної медицини показують сучасну модель надання допомоги на полі бою, яка відповідає міжнародним стандартам. Наприклад, курсанти відпрацьовують нормативи згідно протоколу «Тактична допомога пораненим в умовах бойових дій» (ТССС), який регулює питання тактичної медицини в країнах НАТО.

«Під час практичних тренінгових занять курсанти набувають комплексних навичок вчинення маніпуляцій із надання домедичної допомоги. На заняттях робота побудована таким чином, що в гвардійців виникає відчуття змагальності. Вони змагаються між собою, скажімо, у швидкості накладання турнікету, а це не так вже й легко. Щоб отримати відмінну оцінку, треба впоратися не пізніше ніж за 18 секунд, - розповів викладач Дмитро Слурденко. – Більше того, майбутні офіцери працюють за стандартами провідних армій США та Канади».

Курсант Артем Міщенко переконаний, що під час надання домедичної допомоги треба мати певний рівень психологічної підготовки.

«Мені подобається, що під час практичних занять ми завжди моделюємо екстремальні ситуації. Коли військовий, який надає домедичну допомогу під час бойових дій бачить поранення, у свідомості прокидаються механізми, які давно закладені еволюцією, - поділився міркуваннями Артем Міщенко. - Ці механізми заважають діяти ефективно, тому військовослужбовець повинен навчитися працювати в екстремальних умовах, а це значно підвищить шанси зберегти своє життя і життя побратимів».

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ