новини

Гвардійці визначають кращого психолога структури

09.02.2021 13:53

Конкурс на визначення кращого психолога стартував у Національній гвардії України. Наразі триває перший етап. У ньому, зокрема, взяли участь офіцери Східного оперативно-територіального об’єднання, Національної академії НГУ, а також військових частин 3022 та 2276.

Конкурс на кращого психолога – традиційний, проте вперше за його історію, він проходить в режимі відеоконференції. Такі корективи внесла необхідність дотримуватись карантинних заходів у період поширення коронавірусу в Україні. Тим часом самі психологи бачать у такій ситуації певний позитив.

«Формат «он-лайн» суттєво ускладнює процес оцінювання учасників конкурсу. Адже для психолога надзвичайно важливим є безпосередній візуальний контакт, коли ми можемо відслідковувати не лише вербальні сигнали. Водночас дистанційна форма досить перспективна. Наприклад, ми бачимо наскільки конкурсант здатен до самоорганізації у нових умовах, які навички дистанційної презентації своїх можливостей він має. У другому модулі, взагалі використовувалась інтернет-платформа оцінювання психологічних знань, на яку ми не мали жодного впливу, адже результати акумулюють у Головному управлінні НГУ. Таким чином ми маємо інструменти, які виключають будь-яку упередженість у процесі оцінювання конкурсантів», – пояснив член журі начальник науково-дослідної лабораторії дослідного центру службово-бойової діяльності Національної гвардії України Національної академії НГУ підполковник Олександр Колесніченко.

Перший день конкурсу був розподілений на три модулі. Конкурсанти виступили згідно порядку визначеного жеребкуванням. Після цього відбулися їхні самопрезентації, де вони мали продемонструвати свої досягнення у 2020-му році, зокрема у плані саморозвитку, автодидактики (конструювання власних технологій навчання), засвоєння нових діагностичних, прогностичних та тренінгових форм роботи.

«Цього року до мого функціоналу додалось опитування військовослужбовців з використанням поліграфа. Отже планую розвиватися і в цьому напрямку. Також йду шляхом отримання сертифіката гештальт-терапевта, знаходжусь на останньому році навчання», – розповіла психолог військової частини  3017 Людмила Макаренко.

«З цього року входжу до складу оперативної групи – надаю консультації. Ми працювали не лише з військовослужбовцями, але й з місцевим населенням в районі проведення операції Об’єднаних сил. Займалися його психологічною підтримкою та переконували у необхідності дотримуватись карантинних вимог. Таким чином ми формуємо довіру населення до військовослужбовців. Результати нашої діяльності представляємо на різноманітних науково-практичних платформах. До нашої думки прислухаються загальнодержавні інституції», - поділилася психолог військової частини 3035 Олена Ніконова.

Під час другого модуля психологи працювали у власних гаджетах, де за посиланням мали змогу взяти участь у тестуванні та показати рівень своїх знань. Наразі триває третій модуль. Він передбачає розв’язання військовими психологами типових практичних ситуацій, які можуть трапитись під час службово-бойової діяльності.

Відділення інформації і комунікації Східного ОТО