новини

Харківські видавництва подарували гвардійцям 350 книжок, а дітям Донбасу – 1000!

11.09.2021 11:34

Друга передача книг для нацгвардійців та дітей прифронтових територій відбулась у Харкові. Видавництва «Vivat», «Золоті сторінки», «Ранок» та «Фоліо» передали 350 книжок українських та іноземних авторів до військових частин Східного оперативно-територіального об’єднання, Національної академії НГУ, а також військових частин 3022 та 2276. Ще 1000 екземплярів книжок для дітей та підлітків, які мешкають в районі проведення ООС передало видавництво «Ранок». Все це стало можливим завдяки підписаному у квітні цього року Меморандуму співпраці у взаємодію між гвардійцями та видавництвами.

Власне, цього дня кількість частин, яким допомагають харківські видавництва збільшиться з шести до десяти – видавці вирішили допомагати ще частинам НГУ, які базуються у Рубіжному (Луганська область), Шостці та Охтирці (Сумська область). За положеннями Меморандуму, видавництва 4 рази на рік надають нові популярні книги для строковиків-гвардійців та курсантів Національної академії НГУ. У квітні завдяки Меморандуму та підтримці видавництв Харкова нову літературу – понад 50 книжок – отримали 6 частин НГУ, що розташовані у Харкові, Сумах, Слов’янську та Маріуполі.

«Я загалом читаю більше художню літературу. Іноді перечитую те, що читав раніше: від романів до коміксів. Ось перечитав Стендаля «Червоне і чорне», – розповів кулеметник військової частини 3017 Роман Горбань.

«Я читаю художню класику- українську та зарубіжну. Але в цей момент, я хочу розібратися, що таке була Іловайська, Дебальцівська трагедія, ДАП. І така можливість тепер в нашій бібліотеці є», – поділився боєць військової частини 3051 Сергій Завгородній.

 «Запах нової книги приносить мені відчуття свята, книга має для мене особливий сенс. Книги передані видавництвами «Vivat», «Золоті сторінки», «Ранок» та «Фоліо» – справжнє свято також для наших солдат і офіцерів. Гвардійці читають ваші книги від Сумського батальйону до «Азова» – ми постійно отримуємо відгуки. За деякими книжками – справжня черга», – поділилась бібліотекар військової частини 3017 Наталя Павленко.

Сьогодні бібліотека – це не лише книжка – це простір обміну думок. Постійно з’являються нові форми такого обміну. При чому в різних форматах: аудіо, відео, інтерактив. Врешті, саме так формується ринок української книги, яка попри високу якість, поки ще шукає свого масового читача, зокрема й серед військовослужбовців.

«Ми готові далі співпрацювати в цьому напрямку. Приємно зустріти людей небайдужих, які з душею підходять до нашої спільної справи», – заявив директор Благодійного фонду «Ранок-Україна» Олександр Ганюшкін. Власне, видавництво «Ранок» вдруге довірило гвардійцям передати дітям , які мешкають на прифронтових територіях, понад 1000 примірників літератури для навчання та розвитку.

«Це, дійсно, важливий проект. Адже, ми можемо хоч чимось, допомогти нашим захисникам. Десь передати їх спогади людям, які не бачили війни, щоб вони зрозуміли з чим наші воїни стикаються. Для нас важливо, щоб хлопці та дівчата не забували: ми завжди поряд», – підкреслила менеджер видавництва «Фоліо» Алла Тимошенко

«Ваш інформаційний хаб – особливе місце. Тут не лише книги, а й картини, музичний інструменти. Ти відчуваєш взагалі інший настрій. Наше видавництво хоче брати в цьому участь, бо тут особливий емоційний фон, ти відчуваєш, що це дійсно потрібно», – пояснила менеджер зі співпраці із бібліотеками видавництва «Vivat» Надія Кузінська. Її підтримала директор Департаменту культури Харківської облдержадміністрації Людмила Терещенко, вона запропонувала такий формат взаємодії як книжковий клуб, щоб військовослужбовці долучались до обміну думками про прочитані книжки, фільми, музичні твори, можливо й віртуально разом з цивільними громадянами.

«Цей проект надзвичайно важливий. Наш військовослужбовець – захисник України – йде до дитини, яку він захищає в районі проведення операції Об’єднаних сил, і дарує їй книгу. Це дуже корисна і вдячна справа. Так будується довіра і діалог. Так будується єдність в державі», – запевнив начальник секції персоналу Східного територіального управління Віталій Шум.

У свою чергу заступниця начальника Національної академії Національної гвардії України по роботі з особовим складом Олена Іванова розповіла про те, як гарна книга вже сьогодні змінює життя гвардійців, які у вік гаджетів та аудіо-візуального сприйняття почали читати книжки для своїх дітей. Виявилось, що це дуже ефективний спосіб психологічної релаксації та зміцнення зв’язків у родині. 

«Меморандум діє, і нам в цьому дуже сильно допомогли представники засобів масової інформації. Про проект дізналися багато людей, які прагнули допомогти, але не знали як. Вони сказали: «Ми готові допомагати строковцям, контрактникам, офіцерам, командуванню. Не називайте нас. Просто будемо робити справу». Ось сьогодні до нашого Меморандуму, крім видавництв, приєднуються типографії», – резюмував радник командувача НГУ зі стратегічних комунікацій Дмитро Брук. Від додав, що просто сьогодні народилася ідея робити екскурсії на підприємства, де «народжуються книги», як це вже відбувається з театрами та музеями.

Відділення інформації та комунікації Східного ТУ НГУ