новини

Канадські військовослужбовці вперше діляться досвідом зі слухачами мовного інтенсиву

14.09.2021 16:27

Тільки вчора у військовослужбовців Національної гвардії України, які прибули до Академії Нацгвардії з різних військових частин, розпочалися інтенсивні курси вивчення іноземних мов. А вже сьогодні представники Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні (операція UNIFIER) взяли активну участь у інтенсивних курсах.

Зустріч такого формату відбулася вперше за всю історію існування інтенсивних курсів. Увесь процес комунікації проходив виключно англійською мовою.

Під час першої частини заняття, офіцер з розробки навчальних програм для офіцерського складу капітан Гектор Макдональд розповів про систему підготовки військовослужбовців Збройних сил Канади, зокрема про відбір на службу, специфіку навчань за стандартами НАТО, основні переваги проходження військової служби у Збройних силах Канади, а також про поєднання військового та цивільного життя. Особливу увагу іноземні представники звернули на практичну складову підготовки канадських військових.

«Дуже радий, що процес співпраці з гвардійцями дедалі розширюється. Якщо до сьогоднішнього дня ми спілкувалися із офіцерами та курсантами Академії, то зараз маємо можливість попрацювати з військовослужбовцями, які представляють різні військові частини Національної гвардії України, - зазначив капітан Гектор Макдональд. - Мені сказали, що багато офіцерів є випускниками Академії. Думаю, для них доволі незвично, але позитивно не тільки опинитися у навчальному закладі, але й вдосконалити навички комунікації з безпосередніми носіями мови. Слухачі активно цікавилися специфікою служби наших військових. А ще, мене здивувало наскільки легко проходила наша зустріч, адже більшість офіцерів добре володіють англійською мовою. Можу запевнити, що у процесі подібних занять нам вдається більш ефективно визначати алгоритм практичних дій для подальшої співпраці».

Протягом зустрічі всі бажаючі мали змогу поставити запитання військовим ЗС Канади. Так, обговорювалися питання тактики ведення бойових дій, застосування спеціальної підготовки для ефективного володіння зброєю та фізичними навичками. Канадські колеги відповіли на багато запитань гвардійців щодо комунікації з міжнародними представниками, торкнулися й особливостей застосування підрозділів ЗС Канади під час виконання спеціальних завдань. Також офіцери цікавилися матеріальним забезпеченням та пільгами, які мають канадські військові.

Один із активних слухачів – лейтенант Євген Каргаполов. Офіцер проходить службу за посадою старшого авіаційного техніка групи обслуговування двигунів і авіасуден військової частини Національної гвардії України, яка знаходиться у місті Олександрія. Гвардієць вже має досвід спілкування із іноземними військовослужбовцями. Так, під час навчання у Кіровоградській льотній академії Національного авіаційного університету з ним ділилися досвідом британські військові.

«Військовослужбовці Збройних сил Канади дуже відкриті, щирі та розумні люди. Мовний поріг у них досить високий, тому нам є до чого прагнути, - переконаний Євген Каргаполов. - Дуже сподобалося те, що іноземні представники різносторонньо розвинуті, адже питання були не тільки за армійською тематикою, але й стосувалися цивільного життя. Вразило й те, що вони не стоять на одному місці, а завжди шукають щось краще для себе. Щодо спілкування з носіями мови, то це завжди цікаво, тому що вони можуть донести ті слова та вислови, які ми ніколи не чули, але в найближчому майбутньому будемо використовувати в своїй лексиці». 

Надалі іноземні фахівці будуть проводити певні блоки занять із військової підготовки, а також щодо особливостей вивчення англійської та французької мов у Канаді. Відтак, основна увага слухачів зосереджуватиметься на поглибленому вивченні англійської та французької мови професійного військового спрямування.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ