новини

«Картка харків'янина». Які можливості відкриваються у її власника

20.09.2021 13:32

«Картка харків'янина» - це унікальний для України проєкт із впровадження персональної карти жителів міста для отримання привілейованого доступу до системи муніципальних і комерційних послуг. За цією карткою кожен харків'янин зможе отримати особливі привілеї - товари за зниженими цінами, абонементи, пропуски, спеціальні пропозиції.
Картка надасть можливість безкоштовного входу до зоопарку, за нею можна буде придбати товари за соціальною ціною у супермаркетах, комунальних аптеках і заправках. Згодом за карткою здійснюватиметься пільговий проїзд у громадському транспорті.

Оскільки в місті живуть і працюють представники різних соціальних груп, було ухвалене рішення створити кілька видів карт - для школярів, студентів, працівників комунальних підприємств, пільговиків, пенсіонерів тощо.
Доречі, студентська X-card - це ключ до безлічі можливостей. Молода людина отримує проїзний квиток, який зберігає всі умови студентського E-ticket, та безкоштовний вхід до Харківського зоопарку. А також пільги в торговельних мережах, розважальних комплексах, салонах краси та освітніх закладах в одній картці. І найголовніше - отримання картки є абсолютно безкоштовним.

Анкети на оформлення карток вже доступні харків'янам, а Х-card можна буде скористатися за допомогою мобільного додатку. Харків'янам стало доступно оформлення «Карти харків'янина» через інтернет за цим посиланням: https://e-kharkiv.org/authorization?next=%2Fopenform%2Fkharkiv-card

Для того, щоб заповнити електронну анкету можна скористатися або мобільним додатком "Мій Харків" або веб-версією "Порталу електронних сервісів Харкова". На сайті або в додатку необхідно авторизуватися за допомогою BankID або IDGOV, після цього в переліку доступних послуг вибрати "Анкета-заява на отримання Карти харків'янина". Далі в анкеті буде необхідно вказати всі особисті і паспортні дані, ІПН, номера телефонів, електронну пошту, бажаний канал комунікації - включаючи месенджери, адреси проживання та реєстрації.

Також в анкеті потрібно відзначити мету, з якою оформляється Картка. Вибрати можна з дев'яти варіантів, або написати свій. Серед запропонованих - відвідування комунальних заходів культури і відпочинку за спеціальними цінами, оплата проїзду в міському транспорті, знижки в магазинах, аптеках, кафе, пільги на ветеринарні послуги та на ЖКГ, оплата парковки, оформлення соціальних пільг. Крім цього, можна вказати і побажання щодо послуг, які могла б включати в себе Карта. Після цього необхідно вибрати варіант отримання карти: кур'єром, в ЦНАП, в школі або університеті (для школярів і студентів), в адміністрації району, в вуличному комітеті району, від соціального працівника, в управлінні соцзахисту або освіти.

Далі слід вибрати категорію, відповідно до якої буде видаватися Карта: працівники комунальних підприємств, студенти, пільговики - і відповісти на додаткові питання. Також можна вибрати і отримати Карту без категорії - стандартну. Коли Карта буде готова, про це прийде повідомлення у зазначений в анкеті канал комунікації. У повідомленні буде сказано про місце і час отримання Карти. Розробники Карти розповідають, що скоро будуть сформовані "Центри Карти харків'янина" - там можна буде як отримати її, так і замовити, а також поставити запитання про умови її використання та особливостей функціонування. Незабаром також з'явиться і електронна версія пластикової картки - X-card, вона буде мати унікальний номер, штрих і QR-коди. Її можна буде використовувати за допомогою спеціального додатку.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ та за матеріалами сайту Харківської міської ради