новини

Команда курсантів Академії Нацгвардії посіла 3 місце на олімпіаді з медіаграмотності

12.04.2021 15:54

Курсанти Національної академії Національної гвардії України взяли участь у Першій всеукраїнській олімпіаді з медіаграмотності у форматі брейн-рингу «Фейкотрощі». Команда «Інфогвардія» посіла 3 місце у півфіналі. У ролі суддів-експертів виступили журналісти, медіатренери та викладачі Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка.

Команда курсантів взяла участь у одній з півфінальних ігор, до якої входило ще п’ять команд з різних міст України. Команди проходили шість раундів, у кожному з яких учасникам надсилали гугл-форму з запитаннями. На відповідь учасники мали вісім хвилин. Команда «Інфогвардія» гідно провела всі раунди і продемонструвала, що вміє виявляти маніпуляції та фейки у повідомленнях.

«Ми хочемо на власному прикладі показати молоді, що необхідно піклуватися про гігієну свого інформаційного простору, формувати культуру медіаспоживання, розвивати критичне мислення та знання прийомів захисту від фейків та маніпуляцій. Найважливіше у таких заходах - це зміни, які відбулися у свідомості кожного гвардійця, критичне ставлення до інформації і бажання постійно навчатися», - зазначила куратор Світлана Ізбаш.

Курсант гуманітарного факультету старший солдат Михайло Крилов розповідає, що  проєкт "Фейкотрощі" відзначився для команди «Інфогвардія» новими відкриттями у вивченні медіаграмотності, у розумінні мети особистісного зростання.

«Мені було приємно з усіма працювати в одній команді. Я переконався, що на факультетах нашої Академії є люди, які підтримали проєкт з медіаграмотності та із великим задоволенням взяли в ньому участь. У нас вийшла злагоджена командна робота. Але є над чим працювати, до чого прагнути. Нехай перемогли не ми, але, будучи новачками в боротьбі з фейками та маніпуляціями, показали гідний результат. Попереду нас чекає ще багато подібних змагань, головне що у нас є згуртована команда, яка готова боротися з фейками і налаштована рішуче», - ділиться враженнями курсант гуманітарного факультету старший солдат Михайло Крилов.

Зазначимо, проєкт реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні.  Керівник проєкту - очільник громадської організації та засновник інтернет-платформи «БезБрехні» Олександр Гороховський. До участі у проекті залучалися навчальні заклади, де активно впроваджується медіаграмотність у навчальний процес. Кураторами команди виступили професор кафедри психології та педагогіки Академії, кандидат педагогічних наук, доцент Світлана Ізбаш та офіцер служби інформаційного забезпечення відділу міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій молодший лейтенант Дар’я Смагіна. Вони готували та супроводжували команду, а також брали участь у ролі спостерігачів під час змагань.

«На олімпіаді ми відпрацьовували нову технологію проведення змагань такого масштабу в онлайн форматі, відшліфовували систему оперативного оцінювання, коректність задач і запитань, досконалість технічних вимог і правил. Щоб пройти шлях до турніру, нам знадобилися місяці наполегливої роботи, онлайн-зустрічі, консультації, тренувальні батли. Хочеться подякувати насамперед учасникам олімпіади за ваше бажання до участі та вашу творчість.  Щира подяка і кураторам команд, які підготували учасників», - підсумував керівник проєкту - очільник громадської організації та засновник інтернет-платформи «БезБрехні» Олександр Гороховський.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ