новини

Координатор з ґендерних питань Академії взяв участь у засіданні Урядової комісії

28.07.2021 14:50

У Кабінеті Міністрів України відбулося 5-те засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на тему «Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 (надалі - НПД РРБ ООН 1325) до 2025 року: впровадження на національному та місцевому рівнях».

Комісія відбулась під головуванням Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, за участі Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, Начальника Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора України Олексія Бонюка, представників центральних органів влади, структури ООН Жінки та громадських організацій. В онлайн режимі участь у засіданні також взяли голови обласних державних адміністрацій та представники вищих військових навчальних закладів сектору безпеки і оборони України.

Дистанційно участь у засіданні Комісії взяв координатор з ґендерних питань Національної академії Національної гвардії України підполковник Руслан Мусевич.

Учасники розглянули результати реалізації НПД РРБ ООН 1325 у взаємозв'язку з Цілями Партнерства Україна-НАТО «Ґендерні Перспективи», підсумки ґендерної оцінки вищих навчальних закладів сектору безпеки та оборони, а також відзначили важливість практичних кроків для імплементації змін до законодавства щодо подолання безкарності за сексуальне насильство, яке виникає внаслідок збройної агресії Росії проти України. Учасники погодили необхідність активізувати розробку нормативної бази щодо роботи з жертвами сексуального насильства, розробку стандартів із надання допомоги постраждалим та програми із підготовки відповідних фахівців, а також важливість моніторингу та фіксації подібних злочинів для створення єдиної бази правопорушень.

«Запрошення взяти участь у засіданні Урядової Комісії - це доволі важливий показник довіри до Національної гвардії України, а також увага до тих кроків, які робить наша структура у напрямку євроатлантичної інтеграції. Приємно бути особою яка представляє інтереси Національної гвардії України та Академії Національної гвардії України під час розгляду таких вагомих питань, - зазначив підполковник Руслан Мусевич. – Для мене також було важливо почути виступи Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики Катерини Левченко. Особливо в контексті підбиття підсумків впровадження ґендерного компоненту в освітній процес військових навчальних закладів сектору безпеки і оборони України в 2021 році».  

За підсумком роботи Комісії було погоджено: вжити заходів для забезпечення діяльності бюджетної установи «Український ветеранський фонд»; запустити до 30-ї річниці Незалежності України у дослідну експлуатацію Єдиний реєстр ветеранів війни; розробити рекомендації органам місцевого самоврядування щодо ідентифікації безпекових викликів та реагування на них із залученням ветеранів та ветеранок війни; опрацювати та надати для розгляду Комісії анкети для анонімного опитування учасників сектору безпеки та оборони щодо задоволеності умовами служби та узагальнити отримані матеріали.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ