новини

Культура на часі: як розвивається культурна діяльність в Академії Нацгвардії

09.11.2023 16:19

«Культура завжди була важливою складовою частиною в житті гвардійців Національної академії Національної гвардії України. А з початком повномасштабного вторгнення вона стала одним з елементів психологічного розвантаження для захисників Академії». Про це в нашому інтерв’ю з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва розповідає заслужена артистка естрадного мистецтва України, солістка оркестру Академії Нацгвардії Ольга Полежака.

Ольга Олександрівна з перших днів вторгнення на собі відчула все жахіття війни, адже жінка проживає в районі Північної Салтівки, яка зазнала найбільших руйнувань унаслідок обстрілів російськими військам. І саме в той час пісня та любов до професії дала їй життєвої сили для продовження творчої діяльності. 

«Для мене головним обов’язком перед країною є надихати душі, дарувати радість та давати сил нашому народу та захисникам.  Не передати словам емоції тих людей, для яких ми виступали з перших днів війни, сльози на очах були навіть у хоробрих військових. Ми співали разом крізь біль, згадуючи попереднє мирне життя. Це дуже об’єднувало та надавало нам усім сили та віри у перемогу», – розповідає Ольга Полежака.

З початком повномасштабного вторгнення, з травня 2022 року, незважаючи на бойові дії,  Ольга Полежака виступає майже по всій території нашої країни. Вона налагодила активну співпрацю з творчим колективом будинку офіцерів в місті Вінниця, з яким надала понад 50 концертів для особового складу військових частин Національної гвардії України, ЗСУ, підрозділів територіальної оборони.

Також в її рідному місті - герої Харкові, артистка разом з оркестром Академії Нацгвардії, дала багато благодійних концертів для волонтерських фондів, лікарів, військових, дитячих будинків і просто для харків’ян.

Вже другий рік поспіль проводить благодійні концерти до Дня незалежності України в місті Картахена, Королівства Іспанії.

«Багато зроблено волонтерських справ з міжнародною організацією  «Альянс Доброчинність», в якому я перебуваю. Разом з членами Альянсу ми допомагали громадянам Харкова, дитячим будинкам, хоспісам, госпіталям і нашим гвардійцям», – розповідає наша героїня.    

Окрім особистої співочої діяльності по всій країні, жінка є керівником творчого колективу Академії.

«Мені дуже приємно спостерігати, як у майбутніх захисників горять очі, коли їх душа співає. І незважаючи на службові обов’язки, вони з радістю беруть участь у культурних заходах Академії».

На майбутнє, у артистки є велике бажання запровадити для курсантів Академії дисципліну «Культура в житті офіцера».

«Я вважаю, що кожен майбутній офіцер повинен бути ознайомлений з естетикою, мистецтвом, українською культурою пісні. Ці знання будуть виховувати в душах у курсантів, майбутніх офіцерів України, естетичну красу до українського мистецтва, української історії та культури нації», - підсумовує Ольга Олександрівна.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ