новини

Курсанти Академії долучилися до написання радіодиктанту національної єдності

09.11.2021 15:10

Гвардійці Національної академії Національної гвардії України взяли участь у написанні 21-ого Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Цього року участь у заході взяли більше 60 курсантів гуманітарного та командно-штабного факультетів. Крім того, в дистанційному режимі, писали диктант і студенти першого року навчання Академії.  

Диктант транслювали на загальнонаціональному телеканалі UA: Перший, регіональних суспільних мовниках, ютуб-каналі UA: Перший та на фейсбук-сторінках Суспільного мовлення.

Цьогоріч автором тексту та читцем радіодиктанту-2021 є письменник Юрій Андрухович. До методичної роботи над всеукраїнським радіодиктантом національної єдності долучиться мовознавиця, доктор філологічних наук Лариса Масенко. Тема диктанту – природа і соціальна дистанція.

Особливістю радіодиктанту також є те, що писати його можуть бажаючі в усьому світі. До цього закликають організатори радіодиктанту. На написання відводилося 40 хвилин.

В Академії Нацгвардії питання щодо організації написання радіодиктанту були покладені на викладачів кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій. Професор кафедри Поліна Ткач зазначила, що подібні заходи є досить важливими для майбутніх офіцерів.

«Наші курсанти не перший рік беруть участь у написанні радіодиктанту національної єдності. Більше того, вони повинні мати високу мотивацію до участі у таких заходах, оскільки вони захищають нашу країну, а відтак стоять на захисті її мови. І любов, і повагу до рідної мови гвардійці показують на власному прикладі», - наголосила Поліна Ткач.

Курсант гуманітарного факультету старший солдат Костянтин Негода запевняє, що з диктантом впорався успішно не тільки тому, що постійно вдосконалює вивчення української мови, а ще й через те, що дуже любить читати. Тому, диктант було писати лише в задоволення.

«Мені було особливо приємно писати, адже радіодиктант був присвячений природі й соціальній дистанції. Автор тексту запрошує нас милуватися природою, осінню і красою всього, що нас оточує. І разом із тим зберігати соціальну дистанцію», - поділився старший солдат Костянтин Негода.

Згідно з правилами, написаний від руки текст диктанту потрібно сфотографувати і протягом доби надіслати на електронну адресу «Українського радіо».  

Текст диктанту оприлюднять на сайті  «Українського радіо» 11 листопада об 11:00.

Результати оголосять упродовж 1–2 місяців, залежно від кількості отриманих листів.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ