новини

Курсанти Академії Нацгвардії активно вчаться розпізнавати фейки

02.12.2020 16:34

Курсанти Академії Нацгвардії готуються до всеукраїнської олімпіади з медіаграмотності «Фейкотрощі» у форматі брейн-рингу. Зазначимо, що проєкт реалізується за підтримки громадської організації «Центр аналітики і розслідувань» та Фонду сприяння демократії посольства США в Україні.

Так, кожного тижня 2 куратори від Академії проводять заняття з курсантами. Заняття розпочалося з онлайн-зустрічі з медіатренером та медіаекспертом, засновником інтернет-платформи «БезБрехні» Олександром Гороховським. Він розповів про концепцію проєкту та особливості підготовки команди.

Друга половина заняття була присвячена вивченню базових основ медіаграмотності. Куратор групи, професор кафедри психології та педагогіки Світлана Ізбаш запропонувала учасникам різні вправи на розвиток критичного мислення та здатності до медіатворчості. Вправа «Сніжинка» була спрямована на те, щоб визначити, наскільки точно можна зрозуміти інформацію, яка сприймається тільки одним органом чуття – слуховим. Учасники одночасно взяли серветку, з закритими очима склали її навпіл і відривали кутки, на які вказував куратор. Коли вони розгорнули і показали свою сніжинку – у кожного курсанта був свій індивідуальний варіант сніжинки. Викликала справжній інтерес робота у малих групах під час вправи «Намалюй тактильно». Курсанти один одному на спині образно малювали одну й ту саму фігуру, яку вказав капітан групи, і потім потрібно було відтворити зображення на папері.

«Головний напрямок підготовки спрямований на роботу з термінологією, яку необхідно вивчити для участі в олімпіаді з медіаграмотності. Гвардійці познайомилися з поняттям «фактчек» як елемент медіаграмотності. Далі було запропоновано декілька кейсів на визначення фактів у заявах і повідомленнях політиків. Крім того, під час заняття ми грали у традиційну улюблену для всіх учасників гру «Сніжинка». Ця гра завжди викликає пожвавлення і здивування. Учасники відкрили для себе особливість функціонування медіа. Тобто інформація, яка потрапляє у свідомість людини через медіаканали сприймається обмежено, тільки зоровим або слуховим аналізатором, а не всіма органами відчуттів. На учасників результати цієї гри справили яскраве враження», - зазначила  Світлана Ізбаш.

Всі курсанти, які беруть участь у проєкті, розуміють важливість впливу медійного простору.

«Я хочу стати більш розвиненим в цій темі, отримати досвід від участі в олімпіаді, перевірити себе, познайомиться з новими людьми. Дуже корисний проект в наш час, який допоможе всім нам стати більш обізнаними у розумінні свого ставлення до інформації, дізнатися, яким чином можна знайти правду. Це дуже важливо», - розповідає курсант Олег Мартиненко.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ