новини

Курсанти Академії опановували майстерність писанкарства

26.04.2021 15:16

 

З нагоди наближення великодніх свят, майстриня Харківського клубу писанкарів імені Алли Овчаренко навчала курсантів гуманітарного факультету мистецтву писанкарства. На початку майстер-класу, Галина Лимарь ознайомила хлопців та дівчат з історією виникнення писанкарства в Україні, розповіла й про Клуб писанкарів, який діє вже 28 років і знаходиться в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтв. Майстриня детально зупинилася на техніках писанкарства, презентувавши деякі на практиці.  

«Я презентувала курсантам такі техніки як крашанка, писанка, капанка, крапанка, путанка, дряпанка і травленка. Дівчата та хлопці попрактикувалися у нанесенні орнаменту та роботі з кольором. Учасники мали можливість обрати орнамент на вибір. У фаворитах гвардійців були квіткові орнаменти, як символ дівочої вроди, дубове листя – символ сили, а також сонце та зірки, - розповіла Галина Лимарь. – Я вперше працюю із військовослужбовцями і такий досвід є дуже цікавим. За моїми спостереженнями, курсанти отримали душевне задоволення від побаченого та почутого. Сподіваюся, що це не остання наша зустріч».   

Майстер-клас дуже сподобався курсантці Марині Рябчук. Дівчина вирішила креативно підійти до виконання завдання, проекспериментувавши з кольором та орнаментом.

«На майстер-класі я виготовляла писанку. Спочатку розділила всю поверхню писанки на вісім частин, а потім нанесла симетричний орнамент. Від самого початку вирішила, що буду зображувати 40 клинців, які означають 40 бажань. З кольорової гами обрала червоний колір – колір кохання та чорний, який символізує землю», - поділилася Марина Рябчук. 

Нагадаємо, що майстер-клас із писанкарства вдалося вперше реалізувати завдяки підписанню Меморандуму про співпрацю у галузі культури, мистецтва і туризму з підрозділами Національної гвардії України. Одним із напрямків допомоги митців гвардійцям стали майстер-класи від художників та майстрів народної творчості.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ