новини

Курсанти Академії опанували одну з найважливіших методик економіки та управління продовольчим забезпеченням

08.02.2021 17:04

Майбутні спеціалісти тилового забезпечення військових частин Національної гвардії України вивчали одну з найважливіших тем, незамінних у їх службовій діяльності. Так, під час практичного заняття, курсанти третього року навчання факультету логістики освоїли методику визначення залишкової вартості військового майна. При цьому, умови виконання завдань були наближені до практичних умов несення служби на посаді начальника продовольчої служби.   

«Сьогоднішнє заняття було направлене на те, щоб показати майбутнім начальникам продовольчих служб військових частин, яким чином вони повинні визначати залишкову вартість військового майна, враховуючи коефіцієнт сукупного зносу, - розповіла доцент кафедри тилового забезпечення Лідія Товма. – Ці знання необхідні для оформлення документів на списання військового майна, подальша експлуатація яких неможлива, а ремонт економічно недоцільний».

На заняттях курсанти набували практичних навичок щодо забезпечення технікою та майном продовольчої служби військової частини, вирішували розрахункові задачі, направлені на визначення потреби столово-кухонного посуду, обладнання, інвентарю. Задачі також були спрямовані на визначення сукупного коефіцієнту зносу спеціальної техніки, змонтованої на автомобільному шассі, зокрема, кухонного причепу кухні КП-130, та кухні КО-75 (без шассі).

Служба за напрямком тилового забезпечення вимагає від військовослужбовців досконалого знання не тільки специфіки роботи, але й нормативної бази, яка постійно оновлюється. Це якнайкраще зрозумів курсант Роман Молчанов. Гвардієць зазначив, що оформлення формалізованих документів на практичних заняттях привчає до дотримання вимог штабної культури.

«Під час заняття я дізнався досить важливу для себе інформацію, зокрема, що залишкова вартість військового майна оформлюється складанням відомості комісією, призначеною командиром військової частини, - запевнив Роман Молчанов. – Також, залишкова вартість розраховується із урахуванням коефіцієнту сукупного зносу військового майна, який залежить від умов експлуатації, зберігання і технічного стану. Залишкова вартість враховується й при складанні акту якісного (технічного) стану, який є підставою для списання військового майна з обліку після його затвердження, а це досить кропітка та важлива процедура».

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ