новини

Курсанти Академії вчаться керувати БТР-4Е на сучасному тренажері

11.10.2021 16:36

Найважливішим елементом у підготовці справжнього фахівця, безперечно, є велика кількість практичних занять. Так,  з курсантами факультету логістики пройшло перше практичне заняття на тренажері "БТР-4Е" з дисципліни «Будова автобронетанкової техніки та водіння бойових машин». Навчав майбутніх офіцерів викладач кафедри автобронетанкової техніки підполковник Сергій Кудімов.

Протягом 6 годин гвардійці вчилися основам керування технікою та спробували подолати перешкоди та загородження.

«Курсанти відпрацювали практичні вправи з водіння на тренажері. Завдяки мультимедійним екранам та звуковому супроводженню гвардійці відчували себе в умовах, максимально наближених до реальних, що психологічно загартовує свідомість майбутніх офіцерів. Хочу запевнити, що всі без винятку курсанти, сівши в бронетранспортер після цих занять, не матимуть труднощів з його водіння», - зазначив підполковник Сергій Кудімов.

Вперше представники Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні (операція UNIFIER) долучились до подібного заняття. Канадським колегам було продемонстровано комплексний тренажер екіпажів БТР-4Е та бойовий модуль БМ-7 (Парус). Крім того, інструктори з Канади мали можливість спробувати власні сили у водінні БТР-4Е.

«В нашій країні ми маємо подібний тренажер, це - LAV (Light Armored Vehicle). Комп’ютерна ж система дуже подібна до нашої. В тренажері БТР-4Е дуже добре, що поряд сидять і командир екіпажу і механік-водій. Тобто вони можуть відпрацювати взаємодію на симуляторі, - розповідає інструктор з розвитку офіцерського складу лейтенант Алекс Беллі. – Я побачив, що викладач проводить заняття доволі вміло. Видно, що він добре знає бронетехніку та має чималий практичний досвід. Загалом, дуже хотілося б побачити всі тренажери, які є в Академії Нацгвардії, особливо симулятори озброєння».

Зазначимо, що тренажер БТР-4Е нічим не відрізняється від справжньої бойової машини. В кабіні тренажера курсанти почуваються немов у справжньому бронетранспортері. Як завести двигун, щоб почати рух, як включити систему управління вогнем і як працювати з нею. Все це викладач детально розповідає на практиці майбутнім офіцерам. Спочатку навчання на тренажері проходить без вмикання динамічної платформи. Потім вже включається динамічна платформа,  яка імітує коливання бронетранспортера відповідно до руху та рельєфу місцевості і навчання водінню набуває більшої реалістичності .

До того ж, викладач на своєму робочому місці бачить дії водія. На електронній карті фіксуються та відображаються усі переміщення.

«Для мене, як для майбутнього офіцера, важливо отримувати нові знання та навички, а  особливо практичні. Сьогодні  я навчався водінню бронетранспортера з використанням динамічного тренажера БТР-4Е і можливості тренажера мене вразили. В кабіні почуваєшься, як у справжньому бронетранспортері. Вже чекаю моменту, щоб сісти у справжній бронетранспортер в кінці цього місяця», - розповідає курсант факультету логістики старший сержант Олексій Піцик.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ