новини

Курсанти Академії вчились ідентифікувати злочинця за фотокарткою

27.11.2020 10:27

 

Психологічний портрет злочинця: навіщо його складати та як із ним працювати? Це питання активно вивчали курсанти другого року навчання гуманітарного факультету.

Бінарне заняття із тактичної підготовки військ провели доцент кафедри-спеціальної підготовки полковник Ігор Ковальов та викладач кафедри криміналістики, судової експертології та долікарської допомоги Харківського національного університету внутрішніх справ майор поліції Євгеній Зозуля.

Протягом першої частини заняття курсанти вчились складати портрет злочинця за словесним описом. Гвардієць словами повинен був описати зовнішність одногрупника, а інший мав вгадати кому саме з курсантів належить цей портрет особистості.

Потім групу курсантів розподілили на підгрупи. Кожна мала ноутбук з відповідним програмним забезпеченням «Фоторобот». Викладач показував фотокартку злочинця. Курсанти протягом десяти секунд дивилися на фотографію та після цього повинні були скласти фоторобот ймовірного злочинця.

«У курсантів під час несення служби з охорони громадського порядку часто виникають ситуації, коли необхідно правильно і точно скласти словесний опис злочинця. А іноді й фоторобот за словесним описом громадян, які бачили правопорушника. Саме сьогодні кожен курсант спробував самостійно скласти фоторобот злочинця. Це, звичайно, не легка справа, але деякі на відмінно впоралися із завданням, адже їх фоторобот виявився ідентичним фотокартці», - зазначив майор поліції Євгеній Зозуля.

Сержант Ігор Бут один із перших, хто склав найбільш схожий фоторобот злочинця. Гвардієць вважає, що така практика розвиває пам'ять та критичне мислення.

«Досвід складання фотороботів є надзвичайно важливим для подальшої служби. Під час служби можуть виникати різноманітні події, перш за все,  це стосується злочинів і правопорушень. Ми повинні миттєво реагувати та приймати рішення, а такі знання та навички допоможуть нам у майбутньому», - зазначив сержант Ігор Бут.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ