новини

Курсанти Академії вчились використовувати FPV-дрони для виконання бойових задач

08.07.2024 15:17

 

Курсанти командно-штабного факультету Національної академії Національної гвардії України розпочали навчання на двотижневому курсі пілотів FPV-дронів в рамках проєкту комплексного розвитку сфери військових безпілотних літальних апаратів  «Армія Дронів». Викладачі кафедри тактики спільно з інструкторами Центру підготовки операторів безпілотних літальних апаратів «AIR SKILLS» навчають майбутніх офіцерів пілотуванню FPV-дронів.

 

Курсанти розподілились на 4 групи одна з яких опановує керування саме FPV-дронами інші ж 3 будуть проходити курс використання цивільних БпЛА мультиротарного типу у військових умовах.

 

«До проходження курсу управління FPV-дронами я вже навчався керувати квадрокоптером DJI-Maviс під час навчань, які проводились в Академії. Я захоплююсь темою управління БпЛА, бо вважаю, що розвиток цих технологій рятує життя українським військовим та дозволяє дрону вартістю від 12 тисяч гривень знищити техніку противника на мільйони доларів. У майбутньому я мрію потрапити у підрозділ, який буде спеціалізуватися саме на застосуванні БпЛА», - розповів курсант командно-штабного факультету солдат Максим Павліченко.

 

Курс керування FPV-дронами (First Person View) містить теоретичну частину, на якій хлопці та дівчата вивчають сфери використання БпЛА, основи пілотування та роботи під час дії засобів радіоелектронної боротьби. Вивчення теоретичної частини комбінується з тренуваннями польотів та відпрацюванням задач на FPV-симуляторах. Основне програмне забезпечення для тренувань це - симулятор українського виробництва «Обрій». Гвардійці виконують завдання на утримання положення дрона у просторі, виконують такі авіафігури як: «обліт», «орбіта», «змійка», «вісімка». Вчаться польоту з корисним навантаженням для знищення наземних цілей противника. Окремо викладачі приділяють увагу роботі операторів FPV-дронів під впливом ворожого засобу РЕБ.

 

«В кожному підрозділі Гвардії Наступу є екіпажі застосування БпЛА в склад, яких входять пілоти FPV-дронів. На перший погляд, пілотування таким дроном виглядає не важко, але насправді для того, щоб успішно виконувати задачі потрібно мати необхідні знання та опанувати багато навичок. Мені, як викладачу приємно бачити вмотивованих курсантів, які щиро хочуть отримати ці знання. Впевнений, що отримані ними вміння у майбутньому ми побачимо у вигляді знищеної палаючої техніки противника», - зазначає старший викладач – начальник служби безпілотних авіаційних систем кафедри тактики Антон Воронін.

 

Після проходження теорії та відпрацювання навичок на симуляторах курсанти Академії почнуть практичні польоти на FPV-дронах, в кінці курсу військові отримають сертифікати успішного завершення навчання.

 

«Керувати FPV-дроном в рази складніше ніж цивільними безпілотниками, які мають безліч автоматичних функцій. Пілотування FPV-дроном потребує більш глибокі знання фізики польоту. Ми вирішили проводити курс для курсантів Національної академії Національної гвардії України бо хлопці та дівчата після випуску ідуть очолювати підрозділи, які беруть участь у бойових діях. Допомогти їм зберегти власне життя і ефективно знищити цілі противника - це наш вклад у перемогу», - ділиться інструктор центру підготовки операторів безпілотних літальних апаратів «AIR SKILLS» Роман.

 

Зазначимо, що всі випускники Національної академії Національної гвардії України 2024 року пройшли курс використання цивільних БпЛА мультиротарного типу у військових умовах.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ