новини

Курсанти Академії вдосконалюють знання про роботу пресслужби у військах

26.02.2021 13:35

Ураховуючи курс Національної гвардії України до стандартів НАТО та рішення командувача щодо розвитку стратегічних комунікацій, одним із ключових питань постало питання зміни підходів до розуміння гвардійцями інформаційної політики.

Для того, щоб структура Національної гвардії України стала більш зрозумілою та ближчою до суспільства, на кафедрі філології, перекладу та стратегічних комунікацій Академії Нацгвардії викладається низка дисциплін. Серед яких «Стратегічні комунікації військ», «Основи стратегічних комунікацій», «Комунікативний аспект діяльності військового командира» та «Комунікативний аспект діяльності офіцера». У рамках цих дисциплін передбачено вивчення одного з найважливіших напрямів, який входить до стратегічних комунікацій – зв’язки з громадськістю. Також планується переглянути програму дисципліни «Комунікативна взаємодія НГУ з громадськістю».

Відтак, радником командувача НГУ зі стратегічних комунікацій Дмитром Бруком та викладачами кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій Академії було розроблено програму сумісних занять. Нові заняття передбачають вдосконалення знань курсантів та слухачів Академії шляхом кооперації з викладачами медіа комунікацій харківських закладів вищої освіти, журналістами та представниками пресслужб.

Крім того, цього тижня в межах Наукового товариства слухачів, курсантів і студентів (далі НТСКіС) «Проблеми галузевої комунікації та перекладу» відбулося засідання для курсантів, які цікавляться тематикою роботи пресслужби у військах.

«Цього тижня було проведено засідання гуртка НТСКіС, на яке були запрошені начальник департаменту масових комунікацій ГУ НПУ в Харківській області Олена Баранник та радник командувача НГУ Дмитро Брук. Фахівці ділилися досвідом роботи пресофіцера та показували як через ЗМІ можна співпрацювати з суспільством, – зазначила доцент кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій, кандидат філологічних наук Лілія Дорошина. – За відгуками курсантів, у них залишилися тільки яскраві та позитивні враження від майстер-класу, який провели досвідчені фахівці. На цьому засіданні курсанти, які відчувають зацікавленість до роботи пресофіцера та в майбутньому планують працювати в цьому напрямі, отримали нові знання, що є важливими для їхнього розвитку».

Начальника департаменту масових комунікацій ГУ НПУ в Харківській області, заслуженого журналіста України Олену Баранник, гвардійці просто вразили своїми знаннями.

«Національна гвардія України – це військове формування із правоохоронними функціями. Дуже важливо, щоб суспільство розуміло в чому саме полягають ці функції і як працює структура, - наголосила Олена Баранник. – Щодо заняття із курсантами, то з молоддю завжди приємно спілкуватися та цікаво працювати. Незважаючи на відсутність досвіду роботи пресофіцера, гвардійці мислять у правильному напрямку. Вони розуміють різницю між зовнішньою та внутрішньою комунікацією, а також процесом налагодження зворотнього зв’язку з суспільством у важливих державних структурах».

Курсант третього року навчання гуманітарного факультету Андрій Тробюк на засіданні гуртка НТСКіС був капітаном однієї з команд. Гвардієць зазначив, що майстер-клас йому дуже сподобався, адже допоміг сформувати у свідомості аспекти, які важливі для діяльності майбутнього офіцера.

«Основним нашим завданням було презентувати наскільки важливою є пресслужба у Національній гвардії України. Це був досить цікавий творчий процес. Крім того, під час обговорення, досвідчені експерти надали кожній із команд професійні коментарі, - розповів Андрій Тробюк. – Після майстер-класу я усвідомив, що успішному пресофіцеру не варто боятися ЗМІ. Навпаки, співпрацювати з суспільством легше саме через ЗМІ. У свою чергу, відкрита комунікаційна складова сприятиме розвитку Національної гвардії України». 

Згідно з планом, на березень передбачено 12 сумісних занять, які розширюватимуть знання гвардійців про зв’язки з громадськістю. Так, на наступному тижні зі слухачами оперативного факультету Академії професор кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій, доктор філологічних наук Людмила Пелепейченко проводитиме сумісне заняття за тематикою «Креативне інтерв’ю офіцера НГУ в засобах масової інформації». У рамках заняття буде запрошено професійного диктора та начальника пресслужби Східного ОТО НГУ. Передбачається, що слухачі працюватимуть в умовах наближених до реальності, а також буде проведено обговорення та проаналізовано роботу кожного з офіцерів.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ