новини

Курсанти-командири показали гвардійську витривалість під час польового виходу

08.11.2021 16:32

 

У курсантів другого року навчання командно-штабного факультету Національної академії Національної гвардії України відбувся дводенний польовий вихід.

У навчальному центрі Академії майбутні офіцери відпрацьовували дії підрозділу Національної гвардії України у спеціальній операції з пошуку та затримання озброєних злочинців. Польовий вихід такого масштабу в гвардійців другого року навчання пройшов уперше. 

Відповідно до мети польового виходу, необхідно було удосконалити вміння та виробити практичні навички офіцерів курсової ланки в організації служби заслону та під час дій у пошуковій групі. Перевірити спроможність підрозділу привести себе у готовність до виконання завдань за призначенням. Виробити вміння у особового складу при обладнанні місць несення служби. Удосконалити вміння та виробити практичні навички курсантів, тактики дій особового складу в бойових порядках пошукової групи та заслону. А також виховувати у курсантів морально-психологічні якості для успішного виконання бойових завдань.

За легендою, під час доставки двох затриманих, на патрульний автомобіль Національної поліції на дорозі Вовчанськ-Рубіжне поблизу бази відпочинку «Золотий берег», було скоєно напад із використанням вантажного автомобіля. Нападники, скориставшись подією та використавши фактор несподіванки,  звільнили затриманих та заволоділи зброєю поліцейських.

Враховуючи вищенаведену ситуацію, курсанти проводили роботу на п’яти навчальних місцях. Так, заняття розпочалися з перевірки готовності до дій за призначенням. На другому навчальному місці – «Табірному» лісі, проводився пошук озброєних злочинців у блокованому районі. Наступним було тренування дій особового складу в бойових порядках заслону згідно бойового розрахунку. Після підготовки місць несення служби, на тактичному полі, відбувалося несення бойової служби заслоном. Наступного дня пройшов заключний етап польового виходу - переслідування та затримання озброєних злочинців, після якого курсанти здійснили 19-ти кілометровий марш-кидок за маршрутом Верхня Писарівка – Верхній Салтів – Старий Салтів.

Також під час навчань працювала імітаційна група з числа курсантів четвертого року навчання та викладачів кафедри тактико-спеціальної підготовки. Їх основне завдання полягало у встановленні  макетів сигнальних мін на маршруті висування підрозділів, позначенні дій злочинців та дій місцевих мешканців під час різних ситуацій.

Проводили заняття і здійснювали підготовку польового виходу старший викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки підполковник Сергій Черкашин і викладач кафедри майор Віталій Бутузов.

«Участь у спеціальних операціях – це одна із функцій Національної гвардії України. Ми готуємо наших курсантів у майбутньому організовувати дії пошукової групи, а також керувати пошуковою групою або заслоном, - зазначив підполковник Сергій Черкашин. - На етапах польового виходу гвардійці відпрацьовують дії в кожному елементі бойового порядку. Це важливо для успішного виконання завдання. Більше того, під час польового виходу зверталася увага на відпрацювання злагодженості підрозділів».

У другому та третьому етапі польового виходу взяли участь представники Збройних сил Канади в Україні (операція UNIFIER).

«У нас відмінна доктрина до побудови оборонних позицій ніж та, що ми спостерігали в гвардійців, - розповів капітан Алекс Беллі. - Важко проводити порівняння, бо ми відрізняємося від ваших військовослужбовців за багатьма пунктами. Але було цікаво бачити український спосіб виконання завдань, наближених до бойової обстановки».

«Було цікаво спостерігати як курсанти займаються базовою підготовкою особового складу, як облаштовують позиції (заслони), і в яких бойових порядках вони пересуваються, - прокоментувала сержант Андреанна Мішо. – Хоча польовий вихід відрізняється від нашого, але завжди цікаво спостерігати за тим як проходять навчання у військовослужбовців інших країн.

Одним із найбільш активних курсантів був Федір Вовк. Це його перший масштабний польовий вихід, тому хлопця вразили всі етапи. 

«Мені дуже сподобалося заняття у розшукових військових нарядах. Один із них - це пошукова група і дії в елементах бойового порядку пошукової групи, коли відпрацьовувалися тактика дій військовослужбовців у порядку заслону і взаємодії між сусідніми заслонами, - поділився враженнями курсант Федір Вовк. – Назавжди у моїй пам’яті залишиться й марш-кидок. Два дні польового виходу стали для мене справжньою перевіркою на мужність та витривалість, але я радий, що успішно подолав всі складнощі та перешкоди».

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ